//

Вірність Апостольському Престолові і вірність народові. Папа до майбутніх ватиканських дипломатів

Сьогодні вранці Папа прийняв на аудієнції у Ватикані групу з Папської церковної академії - дипломатичної школи Апостольського Престолу. Ця традиційна зустріч завершує навчальний рік, у той час як багато випускників готуються до дипломатичної місії.

 


«Прошу вас не боятися, - сказав Папа у своєму зверненні до майбутніх ватиканських дипломатів. - Готуйтеся ретельно і старанно до місії, яка очікує вас, сподіваючись на Того, Хто знає вас з самого початку і Хто закликав вас до спільноти Сина Свого Ісуса Христа ».

 


Вірність Бога - сказав далі Папа - це ключ до джерела нашої вірності. Саме на цій чесноті зупинився Св. Отець, підкресливши, що вона виражає єдність між Папою і його найближчими співпрацівниками - як в Римській Курії, так і в представництвах Св. Престолу. «Ця єдність корениться в «священстві, в яке ви одягнені», - сказав Бенедикт XVI.
У біблійному контексті вірність – це, перш за все, атрибут Бога: Він укладає Заповіт з народом, незважаючи на невірність останнього. Бог гарантує, що Його задум любові буде доведений до кінця. Саме ця Божественна характеристика дає і людині можливість бути вірною. У застосуванні до людини чеснота вірності глибоко пов'язана з надприродним даром віри. У вірі всі ми знаходимо єдину запоруку нашої стабільності, і лише завдяки вірі ми можемо бути справді вірними.

 


«Дорогі друзі, - продовжив Бенедикт XVI, звертаючись до Папської церковної академії, - у цій перспективі я прошу вас сприймати особисті узи з Вікарієм Христа як частину самої вашої духовності». Співпрацівники Святішого Престолу покликані віддавати цьому служінню значну частину своїх сил і свого часу.

 


Папа підкреслив, що під час дипломатичного служіння необхідно ставитися з «глибокою повагою і прихильністю, навіть справжньою дружбою, до Церков і громад», в яких проходить місія ватиканських дипломатів. І по відношенню до народів цих країн потрібно проявляти «вірність, що виражається в повній самовіддачі в повсякденній роботі, в перебуванні з ними в радісні й сумні, а, іноді, і драматичні моменти їхньої історії». Папа закликав також вивчати культуру і церковну історію цих народів, щоб «цінувати дію Божественної благодаті» в кожному народі і кожній нації.

 

За матеріалами: radiovaticana.org