//

Віра і розум є основою нашої цивілізації. Підсумок засідання CCEE

Віра і розум є двома крилами, що лежать в основі європейської цивілізації, – пишуть голови єпископської конференції Європи в посланні, опублікованому 1 жовтня на закінчення щорічного пленарного засідання, яке відбулось 27–30 вересня у місті Санкт-Ґаллен, Швейцарії.

 

Звертаючись до теми нової євангелізації та майбутнього Року Віри, єрархи пишуть, що Євангеліє свідчить «істину про Бога, любов, яка показує справжнє обличчя людини, рятує її від морального зла і приводить до сповнення її  людяності».

 

Беручи до уваги «серйозні відхилення економічного та етичного лібералізму», єпископи підкреслюють важливість християнської проповіді, яка дає всім людям «завжди актуальну спадщину», якою є «особистісний та спільнотний гуманізм».

Єрархи зазначили, що світська культура, представляючи «інше антропологічне бачення, не має з підозрою дивитися на послання, яке завжди розвиває два крила: віру і розум», що становлять «оснву європейської цивілізації».

 

«Даючи свідчення правдивості віри, Церква бере участь у культурній та суспільній дискусії, вносячи до неї свій багаж мудрості та культури, і представляючи витвори розуму. Схоже, що спроба визначити природні основи суспільства, такі як сім'я і співіснування різних релігійних та історичних традицій, не випадкова, – зауважують автори послання.

 

У світлі вчення II Ватиканського Собору глави єпископатів вказують на «велике значення релігійної свободи». У цьому контексті вони звертають увагу на складне становище католиків у Боснії і Герцеговині, запевняючи у солідарності та висловлюючи надію, що «їхня свобода буде забезпечена».

 

Вони закликають до «пошани і відкритості, до діалогу, позбавленого упереджень і зарозумілості» на європейському рівні. Вони стверджують, що «християни мають почуття їхньої громадянської відповідальності та покладаються на двотисячну спадщину та істину», яка виявляється у їхньому служінні.

 

– Наша місія закликає нас бути мудрими пастирями спільнот, присутніх в історії як закваска в тісті, як світильники, які світять світлом Христа заради блага всіх людей, – йдеться в посланні.


За матеріалами іnfo.wiara.pl