//

Віктор Ющенко в Зарваниці про місію УГКЦ

«Часто думаю про те, як добре було б, якби більшість українців дізналася про місію УГКЦ, яку вона несе за століття, - соборну, об’єднавчу для усієї України», - Віктор Ющенко, колишній  президент України на Всеукраїнській прощі у Зарваниці.

 

«Що ще може бути більшим, ніж загальнонаціональні прощі, які поєднують душі українців. Не перший раз є тут, з кожним роком вірних стає щораз-то більше», - говорить Віктор Ющенко.


На запитання щодо взаємин і співпраці з Церквою, відповів: «У  самому церковному лоно відбувається те, чого ще 10 років тому не було, - більше порозуміння. Переконаний, що тема помісної української Церкви для абсолютної більшості українських Церков стала темою порядку денного, про це йдуть діалоги і, думаю, що це - найважливіший процес. Не так стосунки когось із кимось, не стосунки публічної, світської влади, хоча і вони дуже важливі, безумовно, але церковний процес може бути визначальним і може принести нам таку потугу, яку не може зробити жодна ініціатива світської влади. Ми й самі не уявляємо, яку синергію принесемо українцю, якщо порозуміємося в церковній сфері.  Це буде примноження національних можливостей», - сказав колишній Президент України. «Що стосується влади, то хотілося б, щоб у влади було відчуття балансу, щоб через Церкву навчилися поважати кожну людину, кожний її вибір. Це не наш суд, кого одобрювати у виборі, кого засуджувати - треба дати кожній людині рівну повагу і рівну шану за його вибір. Думаю, що цього трохи не вистачає, бо деякі вірні Церкви відчувають себе в такому «сиротинці». Переконаний, що це не надовго. Дайте світській владі мудрішати з кожним днем і ми прийдемо до того розуміння, яке повинно бути у стосунках між Церквою і державою», - наголосив Віктор Ющенко. 


Розмовляла Іванна Рижан