//

Відпустка Папи дуже насичена

У вівторок Бенедикт XVI переїжджає до Кастель Гандольфо.

 

Надійшла пора літньої відпустки Папи, але це буде лише частково час відпочинку. З вівторка 3 липня Йозеф Ратцінґер переїжджає до резиденції Кастель Гандольфо. Уже три роки Бенедикт XVI, якому виповнилося 85 років, уникає відпочинку в улюбленому ним високогір'ї, не надто корисному для тиску, і повертається до апостольського палацу на схилі озера Альбано. Це місце більш прохолодне, ніж Вічне Місто, і більше підходяще, особливо з огляду на високу температуру в ці дні.

 

«На літній період будуть припинені всі приватні аудієнції», йдеться в опублікованому сьогодні комюніке префектури Папського дому. «Загальні аудієнції по середах припинені на липень місяць і поновляться з середи 1 серпня в Кастель Гандольфо. По середах і урочистих днях в літній час  молитва «Ангел Господній» буде відбуватися в Апостольському Палаці Кастель Гандольфо» (о 13.00 за київським часом, прим. пер).

 

Традиційно Папа користується трьома літніми місяцями (у минулому році він повернувся до Ватикану на початку жовтня) щоб розвантажити робочий графік і присвятити більше часу та енергії своїм більш улюбленим заняттям: читанню, грі на фортепіано та письменництву. Після перших двох книг про «Ісуса з Назарету» зараз планується останній том, присвячений дитинству Спасителя. Не виключено, що Бенедикт XVI візьметься і за четверту енцикліку (теолог і літургіст Нікола Букс припускає, що вона може бути присвячена літургії в контексті віри). Потім Папа займеться підготовкою промов до свого повернення, особливо для насиченої подорожі, яку він здійснить до Лівану 14 - 16 вересня, і звичайно на цей візит здійснить великий вплив ескалація громадянської війни в Сирії.

 

Публічні заходи влітку будуть зведені до мінімуму і обмежаться зоною Кастеллі Романі (16 громад регіону Лаціо, прим. пер.). У понеділок 9 липня планується відвідання будинку монахів-вербітів у Немі, наступного вівторка Бенедикт XVI буде присутній на концерті, який дасть в Апостольському палаці маестро Даніель Барембойм, у понеділок 15 липня – літургія у Фраскаті (субурбікарна катедра кардинала-єпископа Тарчізіо Бертоне, держсекретаря Ватикану). На свято Успіння Богородиці, як звичайно кожного року, понтифік проведе службу Вознесіння у невеликій церкві Кастель Гандольфо.

 

Очевидно, що перебуваючи на пагорбах Альбано, Папа продовжить управління Вселенською Церквою. На літо його обов'язки зазвичай скорочуються, проте цього року можливо це буде не так.

 

Папа проводить своє розслідування

 

Підводні камені прийшли в рух. Насамперед, в очікуваному переїзді на озеро Папу не супроводжуватиме його камердинер. Паоло Габріеле заарештований 23 травня за звинуваченням у крадіжці секретних документів Святого Престолу, так звана справа «VatiLeaks» (за аналогією з «Вікілікс» Джуліана Асанжа, прим. пер.), і досі він перебуває під вартою у карцері казарми ватиканської жандармерії . У проханні перейти під домашній арешт йому відмовлено і дата суду над ним поки не призначена.

 

Габріеле кілька разів допитували ватиканські судді й отримана від нього інформація використовується у процесі розслідування, яке веде жандармерія. На ній засновані останні обшуки і допити, покликані виявити можливих співучасників і замовників папського камердинера, ватиканців або італійців. Тим часом, задовільно і без обмеження повноважень, три кардинали, призначені Папою: Хуліан Ерранс, Йозеф Томко і Сальваторе Де Джорджі продовжують «слухання» службовців і впливових осіб, мирян і клириків у паралельному розслідуванні, про яке вони доповідають виключно Бенедикту XVI.

 

Існує думка, що справа «VatiLeaks» викликала свого роду «урядову кризу» у Ватикані. Минулої суботи після засідання з головами куріальних відомств Папа прийняв у своїх апартаментах 5 впливових кардиналів (Пелл, Уеллет, Торан, Руїні і Томко). Щоб «у світлі їх багатого і різноманітного досвіду на службі Церкви, не тільки на римської ниві, а й міжнародній, вони могли поділитися з ним своїми думками та пропозиціями щодо того, як сприяти встановленню такої бажаної атмосфери спокою і довіри у роботі Римської Курії», – пояснив потім прес-секретар Ватикану Федеріко Ломбарді

 

Папа допоможе Бертоне в управлінні Курією

 

Прес-секретар Ломбарді потім спростував, що передбачається зміна складу держсекретаріату, не дивлячись на те, що в новини просочилася інформація, що нібито особа такого рівня як кардинал Андре Вентруа, Архиєпископ Паризький, заявляла про погану роботу Римської Курії та передвіщала майбутній вихід на пенсію кардинала Бертоне, якому в грудні виповниться 78 років. У тоталізаторі крутяться найрізноманітніші імена, від кардинала Мауро П'яченци і Леонардо Сандрі та великих функціонерів держсекретаріату: міністра закордонних справ Домініка Мамберті, заступника держсекретаря Анджело Беччу до апостольського нунція в Канаді (Педро Лопес Квінтана), Венесуелі (П'єро Паролін) і Франції (Луїджі Вентура).

 

Малоймовірно, що Бертоне піде на пенсію раніше того віку, в якому він змінив свого попередника Анджело Содано (78,5 років), а Папа зі свого боку має намір подати йому руку допомоги, модифікувавши у найближчі місяці структуру і стиль роботи уряду. Свято свв. Петра і Павла став приводом для інших нарад, проведених Бенедиктом XVI з архиєпископами, які прибули до Риму з усього світу для отримання палій у ватиканській базиліці. І спокійна атмосфера літньої резиденції сприяє подальшим зустрічам.

 

Чистий перед світом

 

Між тим, з літнього апостольського палацу, Папа буде спостерігати за подіями наступного тижня у Страсбурзі. З понеділка по п'ятницю там відбудеться засідання експертної групи Ради Європи з відмивання "брудних" грошей Moneyval. І в середу повинен бути представлений звіт по Ватикану, який останні кілька років робить спроби увійти до «білого списку» країн з прозорою фінансовою системою, узгодити свої нормативи з міжнародними стандартами. Це стало необхідним із введенням за Леонінською стіною обігу євро з портретом Папи. Процес супроводжувався полемікою між кардиналами, прийняттям першого закону, потім поправок і розслідуванням прокуратури Риму діяльності банку IOR.

 

Деякі попередні висновки просочилися в італійську пресу. Запит Ватикану може бути частково відхилено (8 із 16 прогнозів у негативному ключі), але, тим не менше, повинен бути зроблений перший крок, який створює умови для подальшого просування. І все це переплітається з виборами нового президента банку Св. Престолу (консультації вже почалися цього тижня) після неприємної відставки наприкінці травня Етторе Готті Тедескі.

 

Вперті діти

 

І ще одну справу, яку Папа приймає близько до серця, і можливо займеться нею цього літа: повернення лефевристів до Католицької Церкви. Під час свого понтифікату Бенедикт XVI робив різні кроки для того, щоб ліквідувати розкол, в який відійшло це священиче братство у кінці 80-х. Він лібералізує служіння «літургії латиною», знімає відлучення з лефевристських єпископів, відкриває з ними доктринальний діалог – і питання, здавалося, близьке до вирішення. Попри все, після великої полеміки у традиціоналістських колах між «яструбами і голубками», глава братства Бернард Феле вчора оголосив, що переговори зі Святим Престолом «зайшли в глухий кут», оскільки доктринальна дискусія «повернулася до відправної точки» і в Церкві «є ті, які намагаються і які хочуть рухатися далі до прогресивізму і до наслідків прогресивізму. Є й інші, які хочуть, щоб були зроблені виправлення. І посередині – ми, яких всі кидають як кульку для пінг-понгу». За домовленістю, генеральна капітула лефевристів має відбутися найближчими днями.

 

Тим часом, Папа вирушає у відпустку, яка, здається, обіцяє йому все що завгодно, окрім відпочинку.

 

За матеріалами www.benediktxvi.ru