//

Відомий фахівець з сучасних етичних питань Алоїс Бух став професором УКУ

Професор морального богослов'я між’єпархіальної вищої семінарії і навчального центру в м. Лянтерсгофе (Німеччина) Алоїс Бух став професором християнських соціальних наук і сучасної етики в Українському католицькому університеті. 10 січня він прочитав в УКУ інавгураційну лекцію на тему «Інтерес до релігії зростає – вплив християнської етики зменшується?».

 

Під час інавгураційної лекції професор констатував, що у світі інтерес до релігії безсумнівно зростає, але вплив християнської етики помітно зменшується. «Сьогодні багато науковців з різних дисциплін дискутують як інтерпретувати ці процеси. Релігія стала свого роду новим мегатрендом, і кількість людей, які беруть участь у цих дослідженнях дуже велика».

 

На думку Алоїса Буха, модернізація та індивідуалізації призводять до усунення релігії з публічного простору, і переводять її у приватне життя. «Таким чином, християнство відступає на задній план. Але незважаючи на це, експерти наголошують, – релігія ніколи не зникала. Попри зростання атеїзму, зменшення релігійності, у ХХ ст. все ж з’явилися нові релігії у всьому світі, зокрема у Азії, Африці, Латинській Америці. У Західній Європі виникає багато нових релігійних рухів, які виросли з традиційних церков. Частково це є наслідком індивідуалізаційних процесів», – пояснив професор. 

 

Він додав, що вплив релігії зростає також у політиці, міжнародному розподілі влади: «Релігія впливає на економічну та публічні сфери життя, сьогодні виходить багато спеціалізованих видань та статей, що присвячених релігії. Деякі з дослідників говорить про перевинайдення, ренесанс релігії. Попри такі процеси, вплив християнської етики зменшується», – стверджує професор Алоїс Бух.

 

Додамо, що наукові інтереси професора Алоїса Буха охоплюють питання взаємовпливів релігії та суспільства, фундаментального морального богослов'я, християнської антропології і духовності, етики чеснот, біоетики, сучасних етичних проблем.

 

Прес-служба УКУ