//

Відкрито папські апартаменти

Вірні зі всієї Польщі сьогодні, 2 квітня, відвідують відкриті з нагоди 6-ої річниці смерті Івана Павла II папські апартаменти в Санктуарії Марії в Ліхені. Папа римський перебував в санктуарії від 6 до 8 червня 1999 р.


Під час паломництва він пожертвував як обітницю Матері Божій Ліхенській вервицю і келих з дискосом. Благословив збудовану тоді базиліку. Після Літургії полетів вертольотом до Бидгоща і Торуня, а увечері повернувся на нічліг до Ліхеня.


Апартаменти відкривають лише кілька разів в році, з нагоди різних річниць. У незміненому стані збережено вітальню, каплицю і спальню. Тільки приміщення, яке виконувало під час візиту роль їдальні, було перетворене на папську бібліотеку.


В ній зібрано медальйони, книжки, знімки, програми паломництв. Можна оглянути також подарунки, які папа римський залишив в Ліхені: келих з дискосом, вервицю, столу та Євангеліє.


Є також кремова мітра (папський головний убір), подарована Івану Павлу II отцями-маріанами зі США. Ліхень отримав її завдяки кардиналові Станіславу Дзівішу, якого господарі святилища, отці-маріани, попросили передати до бібліотечної збірки спогади про папу римського.


Увечері буде відправлена Літургія, під час якої паломники дякуватимуть за життя і вже близький дар беатифікації Івана Павла II. Увечері вірні пройдуть процесією до пам'ятника папі римського. Там вони заспівають "Барку" - улюблену пісню Івана Павла II.


Санктуарій скорботної Матері Божої в Ліхені має понад 150 років. Його історія пов'язана із зображенням Матері Божої Ліхенської, яке відоме як чудотворне. На території санктуарію знаходиться найбільша в Польщі святиня, що має титул базиліки.


Папські апартаменти можна відвідувати до 17 год.


Джерело: info.wiara.pl