//

Великоднє послання Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії Єпископа Миколи Сімкайла

Великоднє послання Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії Єпископа Миколи Сімкайла

 

Всечеснішим отцям, преподобним ченцям і черницям, вірним Коломийсько-Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької Церкви

 

Пасха! Господня Пасха!..
Вона у нас є святом свят і торжеством із торжеств
та настільки перевершує всі торжества,
не тільки людські й земні, а й навіть Христові
й для Христа звершувані, наскільки
сонце перевершує зірки!
Св. Григорій Богослов

 

Христос воскрес!

Завдячуючи Богові, ми перейшли з вами час Великого Посту, Страсного Тижня та пережили Великодню ніч, про яку співаємо: "Направду священна і всесвяткова, оця спасительна і світлопромінна ніч, що стає просвітницею світлого дня воскресіння, бо у ній предвічне Світло тілесно всім із гробу засяяло".

 

Сьогодні, завдяки ласці Божій, знову сповнюється величне Таїнство, якого очікувало людство, яке оспівували Старозавітні пророки і Церква. Спасіння всього людства звершилося в цей «день, що його створив Господь, тож радіймо і веселімся в нім».

 

Святкуємо Воскресіння Христове, Пасху, що означає "перехід", "вирятування". У Старому Завіті Пасха пригадувала історичну подію визволення Ізраїля, народу Божого, із єгипетського рабства у стан вільних мешканців, землі обіцяної.

 

Нині празнуємо Новозавітну Пасху: Новий Перехід – порятунок Божого люду з рабства гріха, у вільний стан Землі Обіцяної – країни свободи і Царства Божого.

 

І цю Нову Пасху здійснює для своїх дітей Сам Господь – через кровну жертву Істинного Агнця, Який взяв на себе гріх світу – Господа нашого Ісуса Христа Воскреслого і Прославленого.

 

Тож "Воскресіння день, просвітімося люди! Пасха Господня, Пасха – від смерти бо до життя і від землі до небес Христос Бог нас перевів" - вся Церква сьогодні співає цю славну пісню перемоги.

 

Порожній гріб Господній до нас сьогодні промовляє сильним і пророчим голосом: "Христос Воскрес і ми також воскреснемо із мертвих, від сьогодні смерть не має влади над людиною". Святий Іван Золотоустий говорить: "Де твоє смерте жало? Де твоя пекло, перемога? Воскрес Христос – і ти повалене. Воскрес Христос і попадали демони. Воскрес Христос – радіють ангели. Воскрес Христос – і життя вільно пливе".

 

Своїм славним Воскресінням Христос оновив зранену гріхом людську природу, освятивши її собою, підніс із землі до Неба та з’єднав з Отцем Небесним. З цього Пасхального ранку природа людини уже не належить більше землі, а належить до Царства Божого.

 

Розділяю сьогодні з усіма вами цю велику радість перемоги життя над смертю. Перемоги, котра дає всім нам надію на вічне життя, бо з часу Воскресіння Христового смерть для людини не стає кінцем, а продовжує нашу духовну біографію і є переходом від земного до Небесного життя.

 

В цей довгоочікуваний і святий день, царський і Господній, свято над святами і торжество всіх торжеств, хочу сердечно вітати вас усіх та кожного зокрема, хто своїм життям свідчить вірність Христові, хто вірно і ревно служить у Христовому Винограднику, хто опікується хворими і потребуючими, хто навчає і виховує дітей та молодь в істині і правді, хто чесно трудиться і працює, хто має владу і видає закони, хто день і ніч стоїть на сторожі спокою і миру, хто хворий і терпить, хто позбавлений батьківської і материнської опіки, хто в неволі і далеко від дому, нехай Воскреслий Христос благословить усіх вас своїми щедрими дарами в надії на краще майбутнє.

 

Благаю Господа у своїх Архієрейських молитвах за вас усіх, шанованих і дорогих моєму серцю, за Його благословення і опіку над нами і нашою Україною, щоби охоронив нас від бід, природних катаклізмів, війни і голоду. Адже бачимо які нещастя спіткали народ Японії, скільки загиблих і покалічених, як терплять невинні діти.

 

Молимось, щоб Господь споглянув із Небес та почув наші молитви і зупинив кари, які людство стягає своїми гріхами. Із співчуттям братньої любові, у ці дні, співпереживаємо із невинно терплячими підчас військових операцій на Близькому Сході, та переслідуваними християнами на Святій Землі і благаємо Царя Миру щоб подав мир і спокій на цих землях.

 

Свято Пасхи стало для нас духовною переміною через очищення душ від гріхів і відродженням у Великодній Сповіді та святому Причастю, щоб продовжити пам’ять Христового Воскресіння про що співаємо на Воскресній Утрені: „Прийдіте, нового виноградного овочу, божественної радости, царства Христового, в урочистий день воскресення причастімся, оспівуючи його як Бога на віки".

 

Нехай Воскреслий Христос, який своєю смертю переміг смерть та Воскресінням відчинив нам, замкнені гріхом Адама, брами Божого Царства, додає нам сил і кріпості поборювати спокуси і гріховні нахили та бути справжніми свідками Його славного Воскресіння і співати Христові пісню перемоги: "Плоттю заснувши, як мертвий, Царю і Господи, на третій день воскрес ти, Адама підняв із тління і подолав смерть. Пасхо нетління, світу спасіння!".

 

Благословення Господнє на вас, Його благодаттю і чоловіколюб’ям, нині і повсякчас і на віки вічні.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

+ Микола Сімкайло
Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії

Дано 17 квітня 2011 р. Б., у Квітну неділю, при Катедральному Соборі Переображення Христового м.Коломия

 

Джерело: diocese.ko.if.ua