//

Ватиканська делегація критикує підхід ООН до проблеми СНІДУ

В країнах з невисоким рівнем доходу лише третина населення, враженого вірусом ВІЛ-інфекції, має доступ до належного лікування: цей факт підкреслила ватиканська делегація на зустрічі, присвяченій ВІЛ і СНІДу, яка завершилася в рамках 65-ої Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку. Від імені постійного спостерігача Святійшого Престолу при ООН архиєпископа Чулліката на конференції виступила доцент права і член ватиканської делегації Джейн Адольф. Архиєпископ Чуллікат зробив відповідну заяву за декілька днів до зустрічі в Нью-Йорку.

 

Католицька Церква взяла на себе турботу про четвертину всіх заражених ВІЛ і СНІДом у всьому світі, перш за все про дітей. Тому представники Церкви прекрасно усвідомлюють проблему, про яку заявляють в черговий раз: доступ до антиретровірусних препаратів як і раніше неможливий в багато бідних і недостатньо розвинених країнах. У країнах з низьким і середнім рівнем доходів близько 15 мільйонів чоловік живуть з ВІЛ і СНІД, але лише 5 мільйонів з них отримують ліки, необхідні для врятування життя. Ватиканська делегація звернула увагу міжнародної громадськості на необхідність допомоги сім'ям, в яких є хворі на СНІД і носії вірусу ВІЛ, не забуваючи також про 16 мільйонів дітей, що залишилися сиротами внаслідок цього захворювання. Нагадавши про це, делегація Святійшого Престолу в ООН підкреслила, що головною метою залишається зупинка поширення епідемії. І у зв'язку з цим знову виражає свою переконаність в тому, що «єдиним ефективним, здоровим і реальним» засобом для цього є спосіб життя, що включає «утримання від інтимних стосунків до шлюбу і взаємну вірність подружніх пар». Що стосується виховання у дусі відповідальної сексуальної поведінки, представники Ватикану знову підкреслили роль сім'ї: «Батьки мають основоположне право, обов'язок і відповідальність вчити дітей відповідальній поведінці».


В своїх заявах постійний спостерігач Святійшого Престолу при ООН архиєпископ Чуллікат нагадує, що міжнародне співтовариство ось вже 30 років переживає драму СНІДу, і до цих пір в світі налічуються 33 мільйони чоловік, вражених ВІЛ і СНІДом. Ці люди – підкреслив єрарх – є членами людської сім'ї. Тому дана ситуація – трагедія для всього людства. Нагадавши, що Церква із самого початку зайнялася допомогою хворим, а також пошуком засобів, які б відповідали системі її цінностей. Сьогодні значний успіх в боротьбі з СНІДом досягнутий в Африці завдяки програмам, заснованим на виключенні ризикованих стилів поведінки. Архиєпископ проте зазначив, що, не дивлячись на зростаюче визнання цієї стратегії у всьому світі, успіхи Церкви ігноруються тими, ким керують певні ідеології і економічні інтереси. У цих умовах Церква знову заявляє про необхідність вибору, заснованого на визнанні гідності людської особи.


Представник Ватикану прокоментував деякі терміни, присутні в остаточному комюніке зустрічі в ООН. Ватиканська делегація стверджує, що вираз «народи підвищеного ризику» заставляє думати про людей-об'єкти і не залишає простору для етичної оцінки безвідповідальних стилів поведінки. Крім того, вираз «скоротити збиток» відносно антиретровірусних препаратів «не поважає гідності страждаючих людей». Потім, фраза «працівники сексу» наводить на думку про проституцію як про законний різновид праці.

 

Джерело: Радио Ватикан