//

Ватиканська Бібліотека знайомить з цінними музичними манускриптами

 Ватиканська Апостольська Бібліотека продовжує знайомити широку публіку зі своєю унікальною спадщиною. Цього  разу справа стосується цінних музичних манускриптів, які були створені в період з кінця XIII - початку XVI ст. в Нідерландах. Серед них прекрасні хорові книги, прикрашені орнаментами і мініатюрами, зроблені в майстерні голландського композитора, музиканта і каліографа Петра Аламіра. Видані ним манускрипти посприяли поширенню поліфонії  не тільки в Нідерландах, але у всій Західній Європі, так як ними користувалися багато відомих композиторів. Крім того, протягом століть вони були гордістю багатьох колекціонерів, включаючи імператорів і пап. Ті книги, які зараз зберігаються в Ватиканській  Бібліотеці, раніше були частиною колекцій Сикстинської і Юліанської капел, а також Папської базиліки Санта Марія Маджоре. Вони являють фундаментальну важливість для знайомства з історією старовинної музики Нідерландів.

 

Манускрипти стануть доступними дослідникам у всьому світі  завдяки проекту, згідно з яким вони будуть "оцифровані". Цю складну роботу виконає лабораторія фонду "Аламір" Міжнародного центру з вивчення нідерландської музики при католицькому університеті у Лювені. За угодою між Апостольською Бібліотекою та фондом "Аламір" в період з листопада 2012 р. по квітень 2013 будуть переведені в цифровий формат близько 13 500 сторінок манускриптів. Крім того, кожна з цифрових репродукцій матиме анотацію та коментар експертів  -  спеціально для цього створеної міжнародної комісії, згідно з науковими критеріями.

 

Познайомитися з музичними манускриптами  скоро буде можливо на Ватиканському сайті, а також у спеціальному електронному фонді старовинної музики.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va