//

Ватикан задоволений заявою Ради Безпеки ООН щодо Сирії

"Апостольська столиця з задоволенням відзначає заяву Ради Безпеки ООН щодо Сирії та сподівається, що місія, покладена на Кофі Аннана, буде прийняті обома сторонами", – сказав Архиєпископ Маріо Зенарі, Апостольський нунцій у Дамаску.

 

Документ Організації Об'єднаних Націй не має статусу резолюції, проте у ньому одноголосно підтримано план мирного врегулювання Аннана, який передбачає утримання від насильства, поступове припинення вогню, можливість надання гуманітарної допомоги, звільнення безпідставно затриманих осіб, свободу дій для журналістів і початок політичного діалогу. За словами ватиканського дипломата, план Кофі Аннана має бути прийнятий негайно, оскільки "для Сирії немає вже іншої альтернативи".

 

Архиєпископ Зенарі зауважив: "План заслуговує повної підтримки і має досягти успіху. В іншому випадку, майбутнє досить невизначене". Папський дипломат сподівається, що всі сторони конфлікту виявлять добру волю, щоб посередництво Кофі Аннана було успішним,  насамперед із гуманітарних міркувань. "Тут ми кожного дня торкаємося пекла, особливо у місті Хомс, – сказав нунцій. – Тим не менше, там досі є християни. Деякі з них є справжніми ангелами посеред цього пекла. Я маю на увазі кількох священиків, у тому числі єзуїтів, які залишилися на місці та допомагають людям. Ситуація дуже драматична. Коли я до них телефоную, то чую на фоні постріли та вибухи. Але ми сподіваємося, що все це закінчиться, що план, представлений Кофі Аннаном, буде прийнятий. Ми за це молимося", – сказав Архиєпископ Зенарі.

 

За матеріалами radiovaticana.org