//

Ватикан представить документи Секретних архівів на виставці в римському Капітолії

5 липня в Прес-службі Ватикану пройшла прес-конференція, присвячена майбутній виставці під назвою «Світло в таємницях, — Ватиканські секретні архіви представляють». Виставка буде відкрита в Капітолійських музеях Риму в лютому 2012 р.


Участь в прес-конференції взяли: держсекретар Ватикану кардинал Тарчизіо Бертоне; кардинал Раффаеле Фаріна, архіваріус і  бібліотекар Римо-Католицької Церкви; єпископ Серджіо Пагано, префект Ватиканських секретних архівів; Джованні Алеманно, мер Риму і ін. Про це повідомили в Службі друку Святого Престолу.


Кардинал Бертоне сказав що «багатство цієї виставки підсилює той факт, що вона  буде організована зовні Ватикану, на Капітолійському пагорбі, який символічно є «серцем» Риму».


Зі свого боку, кардинал Фаріна пояснив що «древні папські документи дуже важливі, так само як листи, що стосуються істотних аспектів життя Церкви в світі». За його словами, ці документи покинуть стіни Ватикану вперше в історії і будуть  доступні для ознайомлення всім відвідувачам Капітолію — пагорба, який традиційно був місцем перебування влади Риму».


Єпископ Пагано зазначив, що виставка «прагне пролити світло на діяльність цієї важливої установи — Ватиканських Архівів». «З мільйонів документів, які зберігаються у Ватиканських секретних архівах, ми вибрали приблизно сто, які ілюструють багатство всього сховища», — сказав єпископ. Вони включають «Dictatus papae» Григорія VII, (1073-1085); лист Климента VII англійському парламенту у справі про розлучення Генріха VIII (1530) і старовинний рукопис, що містить протокол суду над Галілео Галілеєм (1616-1633).


Виставка, як пояснив єпископ Пагано, «пропонує широкій громадськості першу можливість увійти до реальності Ватиканських секретних архівів».


Мер Риму Джованні Алеманно назвав «сміливим жестом з боку Святого Престолу» організацію подібної виставки і дозвіл на те, щоб дорогоцінні документи покинули на якийсь час Ватикан.

 

Джерело: www.sedmitza.ru