//

Ватикан: Міжнародна конференція сліпих та слабозорих

Сліпі та слабозорі люди опинилися у центрі уваги цьогорічної міжнародної конференції, організованої Папською радою у справах душпастирства охорони здоров'я. Як повідомляє Радіо Ватикану, в ній беруть участь представники 50 країн: душпастирі, лікарі, педагоги та власне сліпі. Глава цієї дикастерії Архиєпископ Зигмунт Зімовскі зазначив, що Церква має великий досвід у служінні цій категорії осіб. Особливе місце вони займали вже у служінні Ісуса. "Потрібно лише, щоб усі Помісні Церкви були відкриті на сліпих та щоб враховувалися їх законні прагнення", – сказав Архиєпископ Зімовскі.

 

"Незрячість, з огляду на серйозні наслідки, які вона приносить у життя людини, розглядається як один з найважчих видів інвалідності, – заявив глава дикастерії. – Звичайно, сліпий повинен бути оточений дуже великою опікою. Нині ми відчуваємо нову вразливість і запитання, які надходять від страждаючих від цього каліцтва. Насамперед це питання доступу до різних церковних послуг і повного єднання зі спільнотою вірних".

 

Архиєпископ Зімовскі розповів про те, що робиться у Польщі для сліпих. Тут є прекрасна школа та освітній центр ім. Рози Чацкої в Ласках. Ця померла в ореолі святості монахиня, яка сама була сліпою, присвятила себе служінню серед незрячих. У заснованому нею Центрі незрячі діти оточені турботою починаючи від дитячого садка і аж до отримання професії. Єрарх також висловив надію, що ця конференція спричиниться до того, аби Церква стала ще більш гостинним домом для сліпих людей у всьому світі.