//

В єгипетському селі мусульмани розграбували і спалили будинки християн

Ввечері 30 червня мусульмани розграбували і спалили будинки і магазини християн в селі на заході Колосни в Самалуті, провінція Мінья, передає Assyrian International News Agency. Повідомляється, що приблизно 10 християн було поранено, проте, ніхто не звернувся за допомогою в лікарню.


Приводом для сплеску насильства з боку мусульман послужив інцидент, що стався з подружньою парою коптів. В автобусі, що слідував в Колосну, коптська жінка піддалася домаганням з боку мусульман, і коли її чоловік спробував втрутитись, його сильно побили.


За свідченням коптів, даний інцидент став приводом для масового обурення мусульман. Вже через деякий час тисячі мусульман з східної, переважно мусульманської, частини Колосни перейшли в західну частину, де копти складають близько 75% жителів, і почали руйнувати і спалювати майно християн. Християни ж лише ховалися в своїх будинках, побоюючись нападів натовпу.


Ряд тривожних дзвінків про погроми, поступили на телеканал Coptic TV Channel. Копти звернулися з проханнями про допомогу і розповідали, як мусульмани оточували будинки, скандуючи: «Аллах акбар!» і закликаючи: «Відберемо у них зброю».


«Вони проклинали хрест і глузували з нас, кажучи, що ми назавжди залишимося в своєму будинку, і нам ніколи не дозволять вийти на вулицю», — розповів телеканалу один з очевидців.


За повідомленням багатьох коптів, мусульмани були озброєні мечами, поліцейськими палицями, а також стріляли із зброї в повітря.


«Приїхали 3 армійських і 3 поліцейських автомобіля, які не в змозі були стримати натовп, якщо вони взагалі хотіли це зробити», — розповідає свідок.


В результаті було розграбовано 6 будинків християн, включаючи будинок коптської пари, з інциденту довкола якої почався конфлікт, а також підприємства християн: 3 супермаркети, магазин автозапчастин, ливарне виробництво, магазин деревини і магазин одягу.


Священик Естефанос заявив, що не дивлячись на те, що армійські формування прибули в село, мусульмани продовжували підпалювати будинки християн і намагатися увірватися в них. «Крім того, вони вийшли на головну дорогу і почали зупиняти проїжджаючі машини, і якщо машина належала християнам, всіх пасажирів били, а якщо мусульманам, — просто відпускали. Для підпалу майна вони використовували «коктейлі Молотова». І все це відбувалося на фоні бездіяльності армії», — згадує священик.


Врешті-решт, після погромів проти натовпу був все-таки застосований сльозоточивий газ, вночі була оголошена комендантська година. Військові також обшукали будинки християн у пошуках зброї. Вони знайшли одну іржаву рушницю, причому, саме в будинку жертв переслідування. Із слів коптської активістки Маріам Раджі, офіцерові так і не вдалося вистрілити з цієї рушниці, проте, 9 членів сім'ї коптської жінки, що стала жертвою нападу в автобусі, було арештовано за звинуваченням в зберіганні зброї.


Кореспондент коптського телеканалу Шафік Ботрос також піддався нападу натовпу під час спроби зняти події. На його думку все це було спочатку спланованою акцією салафітів, які і прибули з цією метою в село, і до яких приєдналися місцеві жителі.


«Ми ситі по горло. Подібні інциденти, коли чоловік намагається захистити жінку і свою честь, а в результаті цього починаються погроми, відбуваються кожні декілька днів, — заявив копт Набіль Наджар. — Ми повинні виступити проти тієї політики безкарності, яку проводить армія, і в результаті якої заохочується вседозволеність мусульман по відношенню до коптів».

 

Джерело: www.sedmitza.ru