//

В Уругваї відзначають 50-річчя коронації фігурки Матері Божої

Почитання Божої Матері полягає в наслідуванні її послуху Євангелію та постійній молитві. Папа нагадує про це уругвайцям у день святкування 50-ї річниці коронації фігурки Покровительки, відомої як Пресвята Діва de los Treinta y Tres, або Матір Божа Тридцяти Трьох.


Святіший Отець закликає жителів Уругваю розвивати вшанування Марії у сім'ях і в християнських спільнотах цієї країни. Про це пише кардинал Тарчизіо Бертоне у листі, з яким він від імені Папи звернувся до учасників святкування 50-річчя коронації фігурки Богородиці, яку вшановують в уругвайському місті Флорида. Лист з Ватикану зачитали вчора в місцевому соборі під час Літургії, на якій були присутні усі уругвайські єпископи. «Вшановуючи і наслідуючи Марію, уругвайці знайдуть у собі сили, щоб бути правдивими учнями і місіонерами Христа», – пише секретар Ватикану. – Тоді будуть глибоко вкорінені у вірі, витривалі у своїй любові до Церкви і завжди готові працювати з усіма в побудові справедливішого суспільства, братерського і солідарного».


Фігурку Покровительки Уругваю вирізьбив у вісімнадцятому столітті індіанець Антоніо Діас. Скульптура виконана у стилі, характерному для тогочасних місій, яку в цій частині Африки провадили єзуїти.


У 1825 році перед зображенням Марії  33 уругвайські патріоти довірили Марії своє прагнення до незалежності країни, незабаром після цього Уругвай став незалежною країною. Тому фігурку називають Божою Матір’ю Тридцяти Трьох. Папську коронацію фігурки дозволив 1961 році  Папа Іван XXIII. Рік по тому він оголосив про її покровителькою Уругваю.


За матеріалами: Radio Watykańskie