//

В Росії освятили будівельний майданчик для католицького дому престарілих

В середу 18 травня в селищі Серебропольє, що належить до Німецького району Азово в Омській області, у присутності представників місцевої адміністрації, будівельних організацій і віруючих єпископ Йосиф Верт  освятив майданчика під будівництво Католицького дому престарілих. Було піднято символічний «перший штик» землі. Про значення цієї події і її передісторію розповідає Владика Йосиф Верт:


«Ідея створення Католицького дому престарілих виникла у нас кілька років тому. Спочатку проект взяла на себе організація Омського “Карітас”, але фінансування знайти тоді не вдалося і від цього задуму тимчасово відмовилися. Новий імпульс додала йому зустріч ветеранів сибірських парохій, яка пройшла в Новосибірську в листопаді 2010 р. Ми побачили, яку радість переживають наші віруючі літнього віку від самої можливості разом молитися, спілкуватися в своєму колі, як вони добре розуміють один одного. Адже більшість з них пережила одні і ті ж удари долі, на їх долю випали схожі труднощі, страждання і трагедії. І тоді ми зрозуміли: ці люди, що прожили настільки бурхливе життя в Радянському Союзі, мають право провести свої останні роки в радості.


Ми провели попередню роботу - розіслали по парохіях анкети, щоб з'ясувати наші реальні потреби. Потім була зустріч з главою адміністрації Німецького району і главою місцевої адміністрації, переговори з архітекторами і представниками будівельних організацій. Парохіянка тітка Ела пожертвувала землю під будівництво. Врешті-решт, було вирішено будувати будинок на 10 чоловік.


Оскільки будинок розташовуватиметься в сільській місцевості, його мешканці матимуть  можливість працювати в городі, на присадибній ділянці. Католицький дім престарілих, як ми його замислюємо, – це не пансіонат для лежачих хворих з багаточисельною прислугою. Та наші бабусі до цього і не звикли. Вони працювали все життя, мають намір працювати і далі, поки живі, обслуговувати себе самі, допомагати утримувати будинок. Ми вважаємо, що цей будинок повинен існувати незалежно від того, чи поступатимуть пожертвування ззовні чи ні. Він повинен існувати в будь-якому разі. Втім, робота над концепцією дому престарілих продовжується і сьогодні.


На церемонії освячення майданчика, окрім наших парохіян, були присутні представники  адміністрації району, глава місцевої адміністрації, будівельники. З їх боку прозвучали обіцянки завершити будівництво вже цього року, якщо лиш буде достатнє фінансування.

 

Джерело: sibcatholic.ru