//

В Італії ухвалений новий закон про евтаназію

Після дворічних дебатів італійський парламент ухвалив новий закон, що забороняє будь-яку форму евтаназії і регулює розпорядження пацієнта при його відмові від лікування.


Більшістю членів правлячої партії, яку очолює прем'єр-міністр Сільвіо Берлуськоні, а також християнських демократів UDC був прийнятий проект, що забороняє будь-яку форму евтаназії і вперше регулює розпорядження пацієнта, т.з. «біологічний заповіт». Волі пацієнта, зафіксованій в цьому заповіті, слідуватимуть лише у тому випадку, коли пацієнт лежить в комі.


Письмове розпорядження пацієнта для лікуючого лікаря, в результаті не має значення. Навіть категорична воля пацієнта не може стати причиною відключення його від штучного живлення. Процедури, що подовжують життя, повинні відповідати цілям лікування.


Католицька Церква Італії привітала ухвалення нового закону.


Сенат, друга палата італійського парламенту, повинні також затвердити закон. Він ухвалив законопроект вже в березні 2009 р., але через декілька змін, внесених палатою депутатів, потрібне повторне схвалення.


Палкі дебати про евтаназію почалися в Італії в 2009 р., після того, як італійка Елуана Енгларо, що перебувала в комі 17 років, померла в клініці міста Удіне. Причиною смерті була евтаназія. Це спровокувало в країні конституційну кризу.


Елуана Енгларо впала в безповоротну кому в результаті автомобільної аварії у віці 20 років. Батько, що 10 років боровся за можливість «гідної смерті» для своєї дочки, врешті-решт, отримав дозвіл суду, що дозволив відключити апарат штучного живлення.

Джерело: Седмица.Ru