//

В Італії лунає українська коляда

6 січня, в Надвечір’я Різдва Христового у більшості церковних спільнотах українців в Італії, яких на сьогоднішній день налічується понад 140, було відслужене Велике Повечір’я. Також в багатьох спільнотах, яким надано місцевою Церквою принагідні приміщення, українські іммігранти, гуртуючись в велику українську церковну родину на чужині, взяли участь у спільній Святій вечері та коляді. Тож у цей день, коли в Італії за новим Григоріанським календарем Католицька церква відзначає Празник Господнього Богоявлення, а Східні Церкви за Юліанським календарем - Надвечір’я Різдва Христового, у різних куточках Апеннін пролунало українською «Бог Предвічний народився!».

 

Святкування Різдва у Римі

 

В прокатедральному соборі святої Софії в Римі Велике Повечір’я очолив Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії у співслужінні о. д-ра Івана Дацька, Голови релігійного товариства «Свята Софія».


А парафіяни української персональної парафії св. Сергія і Вакха у Римі в цей вечір були запрошені на богослужіння до сусідньої італійської парафії, яка здатна вмістити більшу кількість вірних, адже у цей вечір, як і передбачалося, прибуло сюди понад  500 осіб. В опівночі вже в парафіяльному храмі св. Сергія і Вакха була відслужена Різдвяна Божественна Літургія.


В цей вечір, як і годиться, присутні в обох церквах мали змогу скоштувати української куті, прославляти Новонароджене Дитя українськими колядками та побачити живий Вертеп у виконанні українських діток з недільної школи «Родинна світлиця» на св. Софії та української молоді на парафії св. Сергія і Вакха.
У сам день Різдва Христового Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович) відслужив Архієрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь спершу в каплиці Благовіщення Ватиканського Радіо, а о год. 10. 30 у прокатедральному Соборі Святої Софії.


В парафіяльному храмі св. Сергія і Вакха Різдвяна Божественна Літургія була відслужена в опівночі, о год. 7.00, 9.30 та 14.30.  


Обидва храми під час усіх богослужінь були переповнені українськими вірними та італійськими гостями.

Сподіваємося, що і цього року, завдяки щирій спільній молитві, смуток та туга за рідними не затьмарив українцям в чужині духовної радості від приходу у світ нашого Спасителя.

 

Звукозапис Святої Літургії, відправленої у каплиці Благовіщення Радіо Ватикану.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії