//

В Іспанії відсвяткували 800-річчя з дня освячення Собору Сантьяго-де-Компостела

Урочистою Літургією 6 травня розпочалося святкування 800-річчя освячення Собору Сантьяго-де-Компостела. Святкову Службу Божу відправив Архиєпископ Хуліан Барріо, йому співслужили єпископи з іспанської Галісії, Країни Басків і Португалії. Була присутня найвища політична та військова влада Галіції. Сьогоднішнє святкування відбувалася з урахування середньовічного процесу освячення.

 

Собор Сантьяго-де-Компостела був освячений 1211 року єпископом Педро Муніза. На урочистій церемонії були присутні король Альфонсо IX з сином Фернандо, єпископи єпархій Галичини, Португалії, Лісабону, а також дворянство. Згідно з документами, що збереглися, процесія тричі обходила святиню зі співом пісень і молитов, перш ніж вони увійшли всередину. Усередині розміщено дванадцять хрестів, які єпископ намастив олією і освятив, а потім процесія пройшла до Собору.

 

Теперішня церемонія розпочалася в Соборі. На кожному з освячених хрестів, які збереглися до сьогодні, хор співав піснеспіви на основі написів ХІІІ ст., які знаходяться на них. До цієї церемонії музику для них склав Джоам Трілло. Після досягнення Портику Слави процесія підійшла до вівтаря і почалася ювілейна Служба Божа. Архиєпископ Джуліан Барріо нагадав у своїй проповіді про багату історію освяченого Собору, в якому знаходиться гріб апостола Якова, а також про його значення для Іспанії та Європи.

 

За матеріалами:  radiovaticana