//

В Ірані судитимуть християн за «богохульство»

Пастор Бехруз Садех-Хаджані, а також християни Мехді Фурутан, Махаммад Беліад, Парвіз Халай і Назлі Беліад з'являться чекають судового розгляду.

 

Християни були арештовані в червні 2010 року, їх звинуватили у відступництві від ісламу, участі в політичних мітингах, богохульстві і порушенні ісламських законів. Революційний суд в Ширазі засудив їх до року в'язниці за порушення ісламського закону. Вони відбули 8 місяців свого терміну і були звільнені під заставу. Як стало відомо, їх мають намір судити ще раз – цього разу за  звинуваченням в богохульстві.

 

Організація «Всесвітня солідарність християн» (ВСХ) повідомляє, що положення християн в Ірані погіршується і багато хто з них прагне покинути країну. ВСХ закликали владу Ірану гарантувати громадянам свободу віросповідання.

 

ВСХ також нагадує, що Юсеф Надархані, глава мережі християнських спільнот в місті Реште на південному березі Каспію, був арештований в 2009 році за протести проти тиску щодо  учнів-християн (у тому числі до його власних дітей) з метою обов’язкового  читання Корану. Він наполягав, що Конституція Ірану дає батькам право виховувати дітей згідно з своєю вірою, і був засуджений до смерті за відступництво від ісламу. Оскільки в Ірані немає закону, який карає  віровідступництво, суддя виніс ухвалу на основі текстів персидських богословів. У грудні вирок оскаржили у Верховному суді Ірану. Слухання повинні відбутися протягом двох місяців. Надархані у в'язниці і його подальша доля залишається невідомою.

 

Християни оголошені в Ірані меншістю, що знаходиться під захистом закону, їх нараховується бл. 300 тисяч з 67 млн. населення. Свобода віросповідання в цій країні сильно обмежена, оскільки четверта стаття Конституції свідчить, що всі закони повинні відповідати критеріям ісламу.

 

Джерело: www.regions.ru