//

В Еквадорі триває напруження в стосунках між державою і Церквою

Після гострого обміну думками між президентом та главою єпископату на тему призначення нового апостольського вікарія провінції Сукумбіос глава держави підтвердив намір ветувати рішення Ватикану, якщо воно не відповідатиме його думці.

 

При нагоді вияснилась причина конфлікту. Агентство EFE навело гостру думку президента стосовно босих кармелітів, які донині опікувались вищезгаданим апостольським вікаріатом. Тим часом йому розходилось про пов'язане з кармелітами священиче об'єднання «Virgo Flos Carmeli», що виросло з руху Герольдів Євангелія, яке отримало юридичний статус в Церкві в 2001 р. Як подає агентство AFP, конкретно справа стосується тимчасового адміністратора Сан Мігель де Сукумбіос. Ним мав стати аргентинський священик Рафаель Ібарґурен, пов'язаний з Герольдами Євангелія. Соціалістичний президент Рафаель Корреа вважає це церковне товариство фундаменталістським і заангажованим в політичну боротьбу по іншу сторону барикади. Він сам є прихильником так званих основних церковних спільнот, що виросли на базі теології визволення. У їх розбудові активну участь брав діючий до цих пір апостольський вікарій, єпископ Ґонзало Лопес Маранон, а також інші босі кармеліти, що там працювали, яких президент зовсім не атакував, а навпаки, захищав їх справи, протиставляючи їх діяльність до згаданого руху.

 

Як пояснив еквадорський віце-міністр закордонних справ Кнітто Лукас, Герольди Євангелія мали підтримувати диктатуру Піночета в Чилі, а також ультраконсервативні рухи в Латинській Америці. Дипломат не виключив, що в разі неможливості дійти до порозуміння Еквадор піддасть „ревізії” взаємини з Ватиканом.

 

За матеріалами Radio Watykańskie