//

В Чернівцях святкували 190-літній Ювілей Співкатедрального собору Успення Пресвятої Богородиці

До храмового свята духовенство та миряни Успенського храму в Чернівцях готувались заздалегідь. Цього року храмовий праздник припав на недільний день і це також додало у настрій свята церковної величі. Правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії владика Микола Сімкайло благословив вікарія Буковинського отця Валерія Сиротюка очолити організаційний комітет по проведенню святочних заходів та координувати свято.

 

Ще за місяць перед Успенням до Чернівців з’їхались всі душпастирі Чернівецької області щоб внести свої пропозиції та поради ювілейному оргкомітету. Кожен душпастир спричинився до вшанування Буковинської святині. Святкові заходи мали чотири напрямки: молитовний, господарський, харитативний та мистецький. Про ґаздівські роботи розповів недавно призначений староста громади пан Олександр Бурштинський:

 

- Ми дуже готувалися до цієї події. Я у братстві храму ще з часів відкриття Собору Успення Богородиці. Ми з дружиною на парафії почуваємося як у колі своєї родини і хоч насправді близької рідні у місті немає, однак парафіяни храму для нас як рідні. Я змінив попереднього старосту пана Василя Данка, котрий багато приклав праці біля храму і ось перед самим ювілеєм мені прийшлося очолити церковне братство, а значить і всі господарські роботи. Нам вдалося за короткий час частково оновити фасад храму, виготовити та замінити на нові вхідні двері церкви, адже старим дверям було вже понад 100 років, відновити криницю храму, полагодити електрику, збудувати новий клас передшлюбної підготовки, бо молодих людей приходить багато і місць для навчання бракує. Найбільшим нашим передсвятковим успіхом стало віднайдення та відновлення могил п’ятьох буковинських священиків УГКЦ, котрі похоронені на «Руському» цвинтарі в Чернівцях.

 

Звісно, що пан Олександр оповів нам ще багато цікавого і дуже корисного, що не ввійшло у цей опис, однак почуте придалося б кожному ґазді на господарці. Як тільки нам стало відомо, що пан Бурштинський вчитель трудового навчання в школі, ми не ризикуючи змінити олівці на лопати, швидше поспішили шукати на парафії когось, хто може розповісти про харитатвну підготовку до ювілею.

 

- Дуже багато отець Валерій находився по різних кабінетах, щоб ми отримали з Італії гуманітарну допомогу, - розповідає скарбник громади пані Ярослава Гой, - на те розмитнення пішло місяці часу. Кілограми списаних паперів по всіх інстанціях від Чернівців до Києва. Знаю, що наш парох звертався і за допомогою у цій справі навіть до Президента України. Але ми до нашого ювілею провели велику і гарну місію – розвезли 10 тон гуманітарної допомоги у 23 організації області: лікарні, школи, сиротинці, пансіонати, церковні організації. Такої обширної праці я не пригадую за всі часи після легалізації нашої Церкви. Жертовність і благодійництво – це добрий подарунок на Ювілей нашої Церковці.

 

Про роботу Благодійного фонду «Картас Буковини» вже йшлося в попередніх публікаціях. Тому одразу переходимо до молитовної частини свята. В переддень храму в суботу 27 серпня до Чернівецької Співкатедри прибули десятеро буковинських священиків, братство та сестринство громади, хор «Осанна». Поминальною Літургією Івана Золотоустого церква молилася за небесну прославу першого Архієрея слуги Божого ісповідника віри єпископа Павла Василика та за упокій священичих душ служачих раніше на престолі Успенської Церкви. Молитовно згадали першого після легалізації Церкви пароха громади отця Михаїла Коссила. По завершенні Служби Божої духовенство та віряни поїхало на «Руський» цвинтар міста, де на відновлених до Ювілею могилах відправили спільну Панахиду.

 

Молитовний Ювілей у храмі тривав цілий тиждень. Кожного вечора перед Чудотворною іконою лунав подячний молебен. Першими молилося братство, наступного дня молитовні мирянські рухи, в середу – хор «Осанна», в четвер - молодь ТУСК «Обнова», в п’ятницю молилися «Матері в молитві». І, звичайно, вінцем вшанування 190 літнього Ювілею Буковинського Собору УГКЦ стала соборна Літургія в неділю 28 серпня. На Богослужіння прибули духовенство та вірні Чернівецької та сусідніх областей. Перший заступник Голови Чернівецької Облдержадміністрації пан Георгій Галиць у храмі зачитав вітального листа на адресу громади від Чернівецького губернатора та депутатів обласної Ради. Від народних обранців та від себе особисто громаду також у храмі вітав подячним словом депутат Верховної Ради пан Петро Гасюк. В ті ж самі хвилини, коли буковинці зійшлися на Храмовий Ювілей до Співкатедрального Собору в Чернівцях, Правлячий Архієрей кир Микола Сімкайло возносив подячні молитви Всевишньому за повірену Чернівецьку громаду перед Зарваницькою Богородицею на щорічній прощі Коломийсько-Чернівецької Єпархії до Зарваниці. Вікарій Буковинський передав присутнім на Ювілеї єпископське поздоровлення та благословення.

 

А біля храму в неділю Успенську людно. По освячені води, як то зазвичай буває на храмових праздниках, незвичайно залунав «Боже Великий Єдиний» у виконанні духового оркестру у виконанні дитячої музичної школи. Ще ніколи в Чернівцях на Руській вулиці не було так святково і велично. На споруджену біля храму сцену виходили все нові і нові колективи, котрі дарували всім чернівчанам храмовий настрій. А щодо мистецької частини ювілею, то ще в неділю перед Успенням під куполами храму відкрилась художня виставка «Сакральні мотиви» народного художника України Ярослава Пасічанського. Автор представив кращі свої роботи з різьби по дереву.

 

- Ми щиро і ретельно готувалися до нашого храму, - каже парох громади отець Валерій, - зроблено дуже багато. Через приготування багато мирян, до речі, і я також, присвятили свої літні відпустки праці біля рідної церковці. Ми розуміємо, що наш Чернівецький храм – це корабель, котрий першим іде у церковній «флотилії». На нашу громаду споглядають менші громади районних міст і сіл. Ми маємо обов’язок добре сіяти, щоб ті, котрі йдуть за нами, мали що пожинати. Ювілей буде тривати до кінця року. Завершенням пам’ятної дати стане перенесення Чудотворної Ікони з висоти бічного престолу храму на новий бічний вівтар, до котрого зможуть цілорічно припадати з поцілунком віри прочани звідусіль. Про день і час цього так очікуваного чину повідомить вже сам Правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької Єпархії. А тим часом я дуже задоволений працею наших священиків і духовним настроєм наших мирян. З Ювілеєм Буковинці!

 

Автор: Антоній Ромко,Чернівці

Джерело: kolomyya.org