//

В Албанії пройде наступна асамблея європейських єпископів

Наступна пленарна асамблея Ради єпископських конференцій Європи пройде з 29 вересня до 2 жовтня в Тирані на запрошення президента албанського єпископату Ррока Мірдіти, Архиєпископа митрополита столиці.


Після історичного візиту в Албанію Папи Івана Павла II в 1993 році зустріч європейських єпископів буде найбільш значущою церковною подією останніх років для цієї країни, про що свідчать минулі зустрічі єрархів з президентом Республіки Баміром Топі і прем'єр-міністром Салі Рам Берішею з цієї нагоди.


Через два місяці, 22 листопада Рада єпископських конференцій Європи відзначатиме в Римі сорокарічний ювілей, у зв'язку з чим в Тирані оберуть нового голову цієї організації на термін від 2011 до 2016 року. З нагоди Синоду єпископів, присвяченого новій євангелізації і скликаного Бенедиктом XVI на 2012 рік, Рада європейських єпископів розіслала опитування всім єпископським конференціям континенту, щоб зібрати воєдино ідеї та пропозиції. Вони будуть представлені на зустрічі в Тирані. Учасники також прокоментують останні зустрічі генеральних секретарів єпископських конференцій, президентів єпископатів південно-східної Європи, а також ієрархів католицьких Церков східного обряду.


Друга частина засідання буде присвячена темі служіння Ради єпископських конференцій на старому континенті та діалогові з європейськими інститутами. Пройде презентація нового інформаційного Інтернет-порталу – Eurocathinfo.eu. Особливу увагу приділять діяльності Центру спостереження за випадками дискримінації та нетерпимості до християн в Європі. В екуменічному плані, єрархи обговорять розвиток діалогу з православними і сформують делегацію, яка вирушить на Другий європейський католицько-православний форум у Лісабон, що запланований на червень 2012 року.


Календар роботи Ради єпископських конференцій Європи на 2012 рік включає Симпозіум африканських і європейських єпископів і Конгрес з катехизації. Обидві зустрічі пройдуть в Римі. Учасники асамблеї будуть проінформовані і про двох важливих міжнародних подіях: Всесвітній зустрічі сімей в Мілані і 50-му Міжнародному євхаристійному конгресі в Дубліні. Президенти єпископських конференцій отримають також матеріали про минулі поїздки Папи, щоб проаналізувати їх значення для місцевих Церков. У Тиран прибуде і латинський Патріарх Єрусалиму Фуад Туаль, разом з яким європейські єпископи обговорять способи допомоги християнам Святої Землі.

 

За матеріалами Радіо Ватикан