//

В’язниця для ангелів

Багато років поспіль, прогулюючись повз величний замоскворецький храм Климента Папи Римського, я, як і безліч інших, які кудись вічно поспішають або викроїли собі хвилину для статечної прогулянки по старовинних вуличках, зауважував напис, який став уже звичним: "книга врятувала храм". Бачив - і не дуже замислювався про те, що за ним стоїть. Власне, а про що замислюватися? У цій церкві, як і в багатьох інших, було книгосховище - завдяки цьому її і не зруйнували. Книгосховище - це все ж краще, ніж овочевий склад або льотне училище, це навіть відповідає суті храму, що вийшов із Слова, з книги ..


Але те, як це може бути насправді, я зрозумів тільки недавно, потрапивши в розташоване в храмі правдиве книгосховище. Вже не в Москві, у Львові. Костел святих Петра і Павла тільки недавно повернений Церкві та книги з нього ще не вивезені. Для бібліотеки все ще шукають місце, храм закритий і потрапив я туди тільки завдяки люб'язності його настоятеля, молодої людини, напевно, дуже дивно відчуває себе в атмосфері нескінченних книжкових стелажів, що починаються з порогу храму і доходять до самого вівтаря.


Перше відчуття - ти опинився не в храмі, не в бібліотеці, а в якомусь ще невідомому просторі, відомому хіба що з казок про чарівників. Такою могла б бути бібліотека де-небудь у Гогвортсі - височенні стелажі, розписи, скульптури, сяйво вівтаря ... Але опинившись вже всередині храму, розумієш, що став свідком трагедії, в якій немає місця казковим асоціаціям.


Дорогоцінні книжкові збірки гинуть на очах,знищуючи чудове оздоблення храму. Навряд чи можна було придумати щось більш бузувірське - змусити одні цінності знищувати інші. Ми досі любимо повторювати історії про "найбільш читаючої країні", про повагу до книги, але навряд чи можна знайти кращу ілюстрацію варварства – перетворити бібліотеку у вбивцю храмового оздоблення, а приміщення костелу - в руйнівника книг ...

 

Казка повільно перетворюється в фантасмагорію. Біля вівтаря догниває підшивка старих газет, що вирвалося із соціалістичного ладу "Rude pravo" - розповідає про черговий візит делегації Чехословацької компартії в Радянський Союз ... На хорах забутий номер "Комсомольської правди" нагадує про салюти і паради. І Сталін, непереможний Сталін, притулений до книжкових стопках, оглядає цю розруху і ангелів, ув’язнених в камерах стелажів ...

Віталій Портников

За матеріалами www.svobodanews.ru