//

Уряд Японії пропонує зарахувати до шедеврів художньої спадщини людства християнські святині

Вперше в історії Японії уряд розглядає ідею яку, запропонувала ЮНЕСКО. Ця пропозиція полягає в тому, щоб внести до списку «шедеврів художньої спадщини людства» історичні місця, які свідчать про присутність християнства у цій країні. Як повідомляє агенція AsiaNews, губернатори префектур Нагасакі та Кумамото представили міністру культури Хакубуну Шімомурі список 13 місць, які офіційний Токіо мав би представити міжнародній громадськості в наступному місяці. Остаточний перелік має бути сформований до вересня.

 

Із запропонованих 13 місць майже половина свідчать про присутність християнства в Японії. Зокрема, собор Оура в Нагасакі, який споруджений у 1864 з ініціативи двох французьких місіонерів році на вшанування 26 християнських мучеників, з яких 9 були європейцями та 16 – японцями. Усі їх розіп’яли на тому місці в 1597 році за наказом Тойото́мі Хідейо́сі - одного з головних військово-політичних лідерів Японії епохи так званих «воюючих країн».

 

Споруда собору є першою в Японії, яку збудовано у західному стилі. В 1933 році її зараховано до національних скарбів. Після урочистого відкриття Собору прибула група прочан, щоб помолитися у храмі. Виявилося що вони походять з того самого села, звідки були перші мученики, отже, були спадкоємцями перших християн, які переховувалися тут, боячись переслідування з боку імператора. Незабаром до собору почали прибувати десятки тисяч підпільних християн, таким чином, в Японії було відновлено християнське віросповідування. Коли Папа Пій IX дізнався про цю подію, то назвав її «чудом Сходу».

 

Окрім Собору, органи місцевого самоврядування внесли до вище згаданого переліку інші місця мучеництва та катакомби, де японські християни в XVI столітті шукали захисту від переслідування.

 

Нагасакі дійсно є відправним пунктом євангелізації Японії, яка була відкинута за правління родини Токуґави. Будучи сьогунами – головними правителями країни протягом 265 років, вони стримували поширення християнства.

 

Джерело: Радіо Ватикан