//

Урочистості в Освєнцімі з нагоди 70-ї річниці смерті святої Терези-Бенедикти від Хреста (Едіт Штайн)

У четвер, 9 серпня 2012 р., в день літургічного спомину святої Терези-Бенедикти від Хреста, в миру – Едіт Штайш, Небесної покровительки Європи, на території колишнього нацистського концентраційного табору в Осьвенцімі, Польща, відбулися пропам’ятні заходи, приурочені 70-й річниці її мученицької смерті. Службу Божу біля пам’ятного знаку очолив кардинал Петер Ердо, Архиєпископ Ештергому-Будапешта, Президент Ради Єпископських Конференцій Європи, за участю ієрархів місць, пов’язаних з життям блаженної.

 

Едіт Штайн прийняла покликання, яким була співучасть в Христовій муці, – зазначив під час проповіді кардинал Йоахим Майзнер, Архиєпископ німецького міста Кельну. Він ствердив, що ця кармелітська черниця, що загинула разом з іншими ув’язненими в газовій камері концтабору, «стала великим благословенням для нас, для цілої Європи та цілого світу».

 

Аналізуючи її життя, кардинал Майзнер підкреслив, що її свідчення показує, наскільки правда є важливою в житті людини та суспільства. «Істина не є відносною. Вона не існує в множині. Вона не є також рішенням більшості. Вона або є, або її немає», – наголосив він, додаючи, що Едіт Штайн показує нам шлях, який виводить з диктатури релятивізму до справжньої людської гідності.

 

Проповідник підкреслив, що в Церкві не існує покликання бути «спостерігачем Христової муки», але є покликання бути її співучасником. «І це було великим життєвим покликанням сестри Бенедикти від Хреста. Вона його собі не вибрала. Воно було їй запропоноване, а вона його прийняла. Вона, отримавши благословення хрестом, стала великим благословенням для нас, для цілої Європи та всього світу», – зазначив кардинал Йоахим Майзнер.

 

Джерело: Радіо Ватикан