//

Унівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці в Римі

Протягом місяця травня ц. р., в Українській парафії свв. мучч. Сергія і Вакха у Римі перебуватиме Унівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. До Риму ікона прибула за старанням пасторального координатора для українців греко-католиків в Італії о.Марка-Ярослава Семегена та з благословення ігумена Святоуспенської Унівської Лаври, Студійського Уставу УГКЦ – ієромонаха Теодора Мартинюка. 14 – 15 травня чудотворна ікона Пресвятої Богородиці перебуватиме в Соборі Святої Софії в Римі під час святкування Дня Матері.

 

Чудотворна ікона сьогодні знаходиться у Святоуспенській Унівській Лаврі на Львівщині. Унівська чудотворна ікона Богородиці належить до іконописного типу Одигітрія (з грецької – Провідниця).

 

Про її походження існує багато переказів, але час та місце написання достовірно невідомі. Оригінал ікони до наших днів не зберігся.

 

Вже за часів митрополита Михайла Левицького (перша пол. XIX ст.) ікона була значно пошкоджена. Тому виготовили її копію на полотні, яку помістили на оригіналі, оздобивши окладом. Цей факт записаний 1894 р. отцем А. Дольницьким в історії Унівської парохії: «Сей образ находився давно в каплиці на цвинтарі унівском, а коли той образ украшено короною («коронован»), перенесено єго до церкви палацовой». Коронувати ікону міг Унівський архимандрит Атанасій Шептицький (1715-1746 рр.), який багато спричинився до поширення почитання Богородиці.

 

Ще одна ікона Богородиці-Одигітрії XVII ст. (без окладу, з металевими коронами) до 1939 р. висіла в монастирській каплиці. Обидві святині були втрачені після закриття Унівської Лаври 1950 р. Радянською владою. Зберігся лише оклад XVIII ст., що сьогодні оздоблює копію чудотворної ікони, написаної за давніми гравюрами та фотографіями іконописцем єрм. Ювеналієм Мокрицьким. ЇЇ було урочисто перенесено до Унівської Лаври 1995 року.

 

2004 року Божого на прохання ченців Святоуспенської Унівської Лаври Блаженніший Патріарх Любомир встановив у третю неділю травня празник Унівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

 

Джерело: www.chiesaucraina.it