//

Українське Різдво у Ватикані (Анонс)

16 грудня 2011 р. на Площі св. Петра у Римі відбудеться визначна для України подія – встановлення та інавгурація ялинки, привезеної з українських Карпат.

 

Традиція встановлювати ялинку на Площі св. Петра з’явилася у 1982 році, тобто на четвертий рік понтифікату папи-поляка Івана Павла ІІ, який неодноразово трактував новорічну ялинку як «символ дерева життя». Перша ялинка, у 1982 р., була родом з Італії, але вже в наступному, 1983 р., її подарувала Австрія. У подальшому Італія та Австрія ще неодноразово привозили своє дерево до Ватикану, але окрім цих країн протягом 29-річного існування звичаю, його дарували Німеччина, Словаччина, Словенія, Польща, Чехія, Румунія, Бельгія та Хорватія.

 

Можливість подарувати ялинку є елементом престижу для кожної держави, оскільки вона не лише стає центром уваги для численних ЗМІ та багатьох мільйонів відвідувачів Риму, але й унікальною можливістю представити світові свою духовну та культурну спадщину. Саме тому для держави, яка сьогодні забажає презентувати ялинку, така можливість з’явиться не раніше 2025 року.

 

У 2011 р., прямуючи з України до Ватикану, ялинка здолає найбільшу до цього часу відстань – майже 1800 км.

 

Ідея подарувати українську ялинку Папі Римському вперше з’явилася на Закарпатті і була підтримана єпископом Мукачівської Греко-Католицької Єпархії Міланом Шашіком, попереднім і нинішнім главами УГКЦ Любомиром Гузаром і Святославом Шевчуком, а також Посольством України у Ватикані.

 

Для реалізації цього проекту, 26 серпня 2011 р., на своєму засіданні Кабінет Міністрів України затвердив «План підготовки та проведення заходу «Українське Різдво у Ватикані», відповідно до якого, за сприяння цілої низки органів центральної виконавчої влади, основна ялинка буде доставлена із Закарпаття стараннями Закарпатської ОДА, а більш ніж чотири десятки ялинок меншого розміру, якими прикрашатимуться папські апартаменти та головні ватиканські інституції – з Львівщини, зусиллями Львівської ОДА та Львівської міської влади. При цьому, організаційну та координаційну роботу з ватиканською стороною здійснює Посольство України у Ватикані.

 

У церемонії інавгурації ялинки, 16 грудня о 16.30 за місцевим часом, візьме участь українська урядова делегація, Президент Губернаторства Держави-Міста Ватикану, представники українських Церков. Окрім офіційних промов, сценарієм заходу передбачається виступ Ватиканського духового оркестру та українських мистецьких колективів. За кілька годин до цього гостей з України прийме на аудієнції Папа Римський Бенедикт XVI. Очікується, що для того, щоб побачити це дійство, до Риму прибуде кілька сотень українців.

 

Встановлення ялинки на Площі св. Петра є дійсно загальноукраїнською справою, що слугує не лише прикладом державно-церковної співпраці, а й виконує важливу міжконфесійну об’єднавчу роль, адже в урочистостях візьмуть участь не тільки очільники українських католицьких Церков візантійського та латинського обрядів, а й представники Української Православної Церкви.

 

Поряд з цим, важливо, що ця подія відбувається у рік святкування Україною 20-річчя своєї Незалежності та якраз напередодні двадцятирічного ювілею встановлення дипломатичних стосунків з Ватиканом. Українське Різдво на головній площі Риму та Ватикану зможе продемонструвати світові національну єдність та здобутки за період незалежності, а також самобутню духовність та культуру, що упродовж віків розвивалися та дбайливо оберігалися українським народом.

 

Посольство України у Ватикані
Джерело: Радіо Ватикан