//

Українська церковна громада Св. Покрови північно-італійського м. Ровіго відсвяткувала свій патрональний празник

У суботу, 6 жовтня 2012 р., у північно-італійському м. Ровіго відбулись урочистості з нагоди празника громади. А оскільки у сам день Празника св. Покрови, 14 жовтня, проходитиме Всенародна проща до Рима, то цьогорічні святкування празника громади було спільно вирішено перенести на 6 жовтня.

 

В цей день о 9-ій годині вірні та гості приступали до св. Тайни Покаяння, яку уділяв о. Андрій Жибурський – гість свята. В цей час, як і перед кожною Службою Божою, спільнота «Матері в молитві» м. Ровіга провела свою щотижневу молитовну зустріч.

 

Відтак о год. 10:15 розпочалась урочиста Святкова Літургія, яку очолив о. Олександр Сапунко у співслужінні з о. Андрієм Жибурським, душпастрем громадУГКЦ м.Болонії та м.Ченто, який виголосив проповідь, наголосивши на важливості не лише рукотворного храму у житті людини, а і храму спільноти–родини, яку він відчуває у громаді м.Ровіго.

 

Наприкінці Божественної Літургії, монс. Валентіно Тонін, регіональний директор фундації «Мігрантес» регіону Венето та дієцезії Адрії-Ровіго привітав вірних та гостей празника, склавши подяку душпастирю громади о.Олександру Сапунку за багаторічну ревну наполегливу і жертовну душпастирську працю у громаді та, передавши вітання від імені єпископа дієцезії Адрія – Ровіго монс. Лучіо Соравіто Де Франческі, який особисто часто відвідує нашу громаду при різних нагодах.

 

На закінчення Святої Літургії відбулось Мале водосвяття, посвячення релігійних речей та, особливо, освячення нововиготовленої храмової хоругви Покрови Пресвятої Богородиці, вишитої прихожанами громади. Після подячного слова о. Олександра і многолітствія для гостей та вірних учасникам свята було роздано пропам’ятні ікони Пресвятої Богородиці. Після цього розпочалася релігійно–культурна програма, складена з віршів у супроводі пісень на честь Пресвятої Богородиці та молитви за Україну.

 

Після спільної фотографії, урочистою процесійно ходою із хоругвою, образом Небесної Покровительки та святковим українським караваєм, під спів Марійських пісень, громада перейшла до приміщень парафії – санктуарію Марії Прочанки на спільний урочистий обід. Друга частина празника всім пригадала рідну Україну. Традиційні страви, українські пісні, гумор, як у єдиній українській великій родині.

 

Довідка

Громада УГКЦ м.Ровіго була заснована у 2003 році. Минулого року, на загальноцерковних зборах, громада обрала празник Покрови Пресвятої Богородиці своїм патрональним празником.

Невеличкий італійській храм споруджений на честь Вервиці Богородиці з Помпеїв, щосуботи, на певний виділений для української громади час, перетворюється на українську святиню візантійської традиції: виставляється тетрапод, намісні ікони, прикрашені вишиваними рушниками, приготовляється все для Східної Літургії. Щотижня наші земляки окрім того, що беруть участь у Службі Божій щосуботи мають нагоду поглибити свою віру через катехизацію, беручи участь у Біблійному гуртку, який надзвичайно цікаво проводить наш душпастир о.Олександр Сапунко, відповідаючи на наші запитання.

На запрошення нашого священика о.Олександра, нашу громаду часто відвідують гості. Зокрема, з приємністю згадуємо день 23 червня 2012 року, нещодавній пастирський візит Владики Діонісія, Апостольського Візитатора до нашої громади та його проповідь про любов, на взір Божої любові у Пресвятій Трійці.

 

Для Прес-служби УГКЦ в Італії

від імені громади Анна Пилипчук (Ровіго- Тернопіль)