//

УГКЦ отримала нового доктора Богословських Наук

13 червня в Папському Університеті Святого Томи Аквінського («Анджелікум») відбувся успішний захист докторату українського студента Тараса Дзюбанського на тему «Єдність Церков у світлі реакцій на Баламандські Угоди: від унії до єдності або пошук методів та моделей для Церкви як Сопричастя».

 

Майже чотири роки Тарас поглиблював тематику єдності Церков та різноманітних реакцій на документ Баламанду на факультеті Богослов’я в «Анджелікумі».

 

Першим керівником дисертації був Д-р. Роберт Крістіан, віце-декан богословського факультету та новопризначений консультор до Папської Ради щодо Єдності Християн. Другий релатором праці був  д-р. Джакомо Пулізі, викладач Папського Університету Святого Томи та Папського Університету Святого Ансельма та директор екуменічного Центру за Єдність Християн, в якому нещодавно відбулася презентація книги Тараса Дзюбанського «Єдин Свят».

 

За словами Тараса, головна новизна праці полягає у дослідженні відповідей на Баламандський документ, виданий Міжнародною Богословською Комісією Католицько-Православного діалогу у 1993 році. Документ засуджує уніатизм як метод та як модель для Церковної єдності. В своїй дисертації Тарас розглянув такі питання як єдність Церков, богословське обґрунтування католицьких патріархатів, відміна титулу «Патріарх Заходу» Папою Бенедиктом XVI-им (2006 р.), розуміння феномену уніатизму з богогословсько-історичної точки зору та розуміння Церкви як сопричастя партикулярних Церков в світлі Флорентійської моделі єдності в різноманітності.

 

Актуальність дисертації відзначається у контексті екуменічного діалогу та відносин між різноманітними християнськими конфесіями.

 

В праці автор подає приклад Української Греко Католицької Церкви як реалізовану екуменічну модель в якій Східна Традиція поєднана із Західньою Церковною Традицією в Одну Церкву із правом збереження традицій, літургічних та канонічних елементів.

 

Комісія університету під головуванням д-ра Йосифа Аджіуса надала кандидатові можливість видати усю працю для отримання докторського звання.


повідомив Мишко ДУМІНСЬКИЙ