//

У Європі заборонять дізнаватися стать майбутньої дитини

На розгляд Європарламенту незабаром подадуть законопроект, що забороняє лікарям у державних медичних установах робити аналіз навколоплідних вод і ультразвук з метою встановити стать майбутньої дитини.

 


Аналізи та перевірки будуть, як і раніше, проводити у медичних цілях, однак повідомляти стать зародка батькам буде заборонено. Справа в тому, що останні дослідження показали, що ця інформація нерідко стає причиною абортів.

 


У деяких країнах Європи, а також на території колишнього СРСР батьки часто вирішують перервати вагітність після того, як дізнаються, що плід жіночої статі. Найбільш часто таке відбувається у Вірменії. В Албанії, Грузії та Азербайджані співвідношення приблизно таке – 112 хлопчиків на 100 дівчаток. Причиною є селективні аборти за статевою ознакою.

 


Однак фахівці кажуть, що навряд чи цей законопроект зможе значною мірою вплинути на ситуацію. По-перше, він не пошириться на приватні клініки, та й в цілому дуже складно проконтролювати, як лікар використовував інформацію, отриману за допомогою-аналізів. По-друге, перевірку і раніше можна буде зробити, виїхавши за межі ЄС. Просто це буде дорожче коштувати.

 


За матеріалами mignews.com