//

У Єгипті за "образу" "пророка" відправили християнина у в'язницю

Суд, розташованої на півдні країни провінції Ассу, засудив до шести років позбавлення волі представника коптської спільноти Макраме Діабі. Учитель-християнин був визнаний винним у "богохульстві" після того, як у присутності колег начебто "невтішно" відгукнувся про пророка Мухаммада.

 

Вчителі-мусульмани оголосили страйк на знак обурення словами Діабі. Вони вимагали віддати викладача під суд за образу їх віри. Страйк був перерваний тільки після його арешту.

 

Відзначимо, що напередодні суд відхилив позов із звинуваченнями в "богохульстві", поданий проти коптського політика і підприємця Нагіба Савіріса. Ісламістів образила в його блозі карикатура, на якій Міккі і Міні-Маус зображувалися правовірними мусульманами. Суддя ухвалив, що позивачі, які подали скаргу проти Савіріса, не володіють необхідною для цього юридичною кваліфікацією. Однак, проти одного з найбагатших жителів Єгипту подано ще два подібних позови; розгляд першого з них має розпочатися 3 березня.

 

Християни-копти - головним чином, нащадки прадавнього корінного населення Єгипту - наразі складають не більше 10% мешканців країни. Активізація й посилення радикально-ісламістських настроїв, які відбулися після падіння режиму Мубарака, призвели до регулярних погромів супроти визнавців християнської віри і осквернення церков. При цьому влада країни, м'яко кажучи, явно не поспішає захистити єгипетських християн.

 

Джерело:www.kyrios.org.ua