//

У В'єтнамі триває процес беатифікації мученика комунізму

Беатифікаційний процес мученика комуністичних часів обговорювали в'єтнамські єпископи у квітні на засіданні єпископату. О. Франциск-Ксав"єр Тронг Бу Діеп віддав життя за своїх парафіян, яких врятував від комуністичних партизанів 1946 року. Сьогодні культ мученика поширився на весь Індокитай, а віряни повідомляють про багато чудес і зцілень, які приписують йому. Церкву в Tеc Сей, де є могила кандидата на святість, відвідують паломники з В'єтнаму і з-за кордону. На додаток до католиків серед його прихильників є багато протестантів і буддисти.

 

Франциск-Ксав"єр Тронг Бу Діеп народився 1 січня 1897 року в південному В'єтнамі. Після смерті матері, ще будучи дитиною, емігрував з батьком в сусідню Камбоджу, де відчув покликання і вступив у нижчу, а потім вищу семінарії в Пномпені. 1924 року його висвятили в сан священика. Пізніше він працював душпастиром на в'єтнамсько-камбоджійському кордоні, де заснував багато парафій. Під час французької окупації Індокитаю японські війська воювали проти комуністичних партизанів з В’єтміня під керівництвом Хо Ши Міна. Дуже часто вони проводили страти католиків, що противилися марксистській ідеології. Однією з католицьких спільнот була парафія в Tек Сей. О. Tронг Бу, незважаючи на попередження щодо в'єтнамських партизанів, 12 березня 1946 року залишався там зі своїми парафіянами. Їх ув’язнили на складі рису. Священик намагався їх звільнити в обмін на своє життя. Пізніше його тіло виявили в ставку з раною на голові від меча. В'єтнамський уряд жодного разу не підтвердив, хто вбив священика на грунті ненависті до послідовників Христа. Вирок для священика здійснили двоє японських солдатів, які приєдналися до в'єтнамських партизанів. Безсумнівно, що відразу ж розпочали культ мученика, який, як Добрий Пастир, віддав життя за своїх парафіян.

 

З огляду на зв'язок злочину з діяльністю комуністичної партизанки Хо Ши Міна беатифікаційний процес провадить в'єтнамський священик, що працює в Канаді. Натомість на батьківщині кандидата на святість його зображення можна побачити в багатьох будинках і автомобілях. Це є розпізнавальним знаком католиків півдня, які моляться до нього, як до покровителя водіїв, так, як у Старому Світі до св. Христофора.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie