//

У Відні беатифікували Хільдегарду Бурян

29 січня, у катедральному соборі св. Степана у Відні, відбулася урочиста беатифікація Хільдегарди Бур'ян, світської вірної, яка була також активною у політичній діяльності, засновниці згромадження «Сестер соціальної любові». Беатифікаційну Св. Літургію очолив Архиєпископ Віденський кардинал Крістоф Шенборн, а представником Папи був кардинал Анджело Амато, голова Конгрегації у справах канонізації.


Хільдегарда Бур'ян народилася 1883 р. в єврейській родині у містечку Герліц, на сході Німеччини. Після шлюбу з підприємцем Олександром Бур'яном переїхала до Відня, де її обрали депутатом австрійського парламенту. Вона вбачала у своїй політичній діяльності євангельське служіння. Активно захищала права пригноблених робітників, заснувала Асоціацію робочих християн, допомагала голодуючим, створила мережу допомоги сім'ям, боролася з використанням дитячої праці. Крім того, Хільдегарда Бур'ян була доброю матір'ю. Вона не погодилася зробити аборт, коли лікарі вбачали у вагітності небезпеку для її здоров'я, і народила дочку. Піклуючись про бідних Хільдегарда Бур'ян говорила: «Грошима або маленькою жертвою не можна допомогти людям, але треба дати їм впевненість в тому, що вони є особами і самі можуть дати щось».

 

В інтерв'ю Радіо Ватикану кардинал Шенборн зазначив, що життя бл. Хільдегарди Бур'ян свідчить про те, що святість можлива і в політиці.

 

«Можливо стати святим у політиці. Це велика радість, що в особі Хільдегарди Бур'ян була беатифікавана перша жінка, обрана демократичним шляхом. Для того, щоб бути святим, дуже важлива правдивість. Вона народжується від відповідності між вірою і життям. Ніщо так не свідчить про віру, як життя людини. Без сумнівів, це було в особі Хільдегарди Бур'ян. Вона була жінкою з глибокою вірою, вона була справжньою християнкою», – сказав Архиєпископ Віденський.

 

Єрарх розповів, що нова блаженна своїми вчинками проповідувала Євангеліє і сьогодні для нас є прикладом в контексті потреби нової євангелізації. «Хільдегарда є християнкою, яка переконує без слів, тому що діє. Зараз ми повинні навчитися заново і зрозуміти, що означає бути учнями. Для цього ми не маємо потреби у теоріях, але у взірцях осіб, які говорять вчинками. Що означає бути учнями Ісуса сьогодні? Досить подивитися на приклад бл. Хільдегарди Бур'ян, щоб зрозуміти, що означає бути справжніми християнами!», – сказав кардинал Шонборн.