//

У Венесуелі триває експропріація власності Католицької Церкви

У Венесуелі триває націоналізація приватних компаній і експропріація власності Католицької Церкви. За останній тиждень уряд експропріював декілька будівель і земельну власність церкви, пояснюючи це необхідністю будівництва нового житла для венесуельців, які постраждали від повені, пише Аcipransa.

 

Архиєпископ Каракаса кардинал Хорхе Уроса заявив, що держава має владу експропріювати власність Церкви, але іноді це відбувається з порушенням конституції. У країні дійсно є серйозний дефіцит житла - стихійне лихо залишило 130 тисяч потерпілих - але цю проблему неможливо розв'язати за півроку, діючи похапцем. Архиєпископ закликав уряд діяти законним способом і узджувати інтереси усіх людей.

 

У середині грудня минулого року парламент Венесуели ухвалив закон про надання Уго Чавесу надзвичайних повноважень у зв'язку з реалізацією програми з подолання наслідків паводків строком на 18 місяців. Спецправа дозволяють президентові ухвалювати закони одним своїм рішенням. Кардинал Уроса вже тоді заявив, що в країні розроблено досить програм для ліквідації наслідків повені, а нові повноваження президента - це "спроба встановити контроль над усім, яка приведе до тоталітарного режиму".

 

Єпископи Венесуели виступили з критикою конгресу, що прийняв менш, ніж за місяць 25 законів, більшість з яких обмежують "права і гарантії венесуельців, та містять пропозиції конституційної реформи, які народ відхилив на референдумі 2007 року".

 

Президент Центру популяризації економічних досліджень ("Centro de Divulgación del Conocimiento Económico para la Libertad") Рафаель Альфонсо заявив, що виправдання експропріації будівництвом нового житла - це "нова відмовка" Уго Чавеса, що має намір стати власником тієї власності.

 

Асоціація захисту прав власності у Венесуелі повідомила, що у період з 2005 по 2010 рік зареєстровано 1.729 випадків порушення урядом прав власності організацій, а за минулий рік держава здійснила 535 експропріацій.

 

За матеріалами sedmitza.ru