//

У Тернополі за ініціативою Церкви провели відкриті лекції та круглий стіл на тему економіки

17 травня 2012 року місто Тернопіль відвідав професор Університетів м. Кальярі та Флоренції в Італії, фахівець Економіки та Менеджменту, автор багатьох книг та наукових праць про Економіку, Етику, Духовність, д-р Джузеппе Арджолас. Метою прибуття стали відкриті лекції та круглий стіл із студентською молоддю та фахівцями у сфері економіки, що проводяться в рамках всеукраїнського проекту «Демократичні цінності студентської молоді». Даний проект зреалізувався також у Тернополі за ініціативою Комісії УГКЦ Справедливість і Мир спільно із Тернопільським Товариством Студентів Католиків «Обнова» та за сприянням Курії Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії.

 

Організацію проведення зустрічей із італійським професором в Тернополі здійснював о. Роман Чубара, супровід та переклад лекцій, ряду зустрічей та круглого столу здійснював о. Олег Лука, референт Комісії УГКЦ Справедливість і Мир.

 

О 9:30 відбулась відкрита лекція професора Джузеппе Арджоласа із студентами та професорами різних факультетів Тернопільського Національного Технічного Університету, що на вул. Руській, 56. Темою лекції була: «Економіка взаємності у світлі сучасності». Як звично, після лекції відбувся обмін думками про поданий матеріал та низка питань і відповідей.


Як зазначив після зустрічі проректор Університету Олег Герман, «італійський фахівець відкрив для слухачів не лише спосіб і можливість реалізовувати себе у ділянці економіки та менеджменту, але і й плекати при цьому християнські цінності. Він запалив у наших серцях наче у свічках вогники і завданням тепер є підтримувати цей вогонь і нести його іншим». В свою чергу о. Іван Січкарик, доктор біблійних наук, присутній на лекції, зауважив, що «професор Джузеппе Арджолас вміло подав студентам та професорам мовою економіки спосіб практикування та розуміння економічних справ у світлі християнських цінностей, як скажімо, у світлі біблійних наук подаються заповіді Божі і спосіб їх сприйняття та реалізації».


Наступною була приватна зустріч професора Джузеппе Арджоласа та о. Олега Луки  із Архиєпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василем (Семенюком), а також ознайомлення із діяльністю та функціонуванням економічного та інших робочих відділів місцевої Курії. Окрім цього, гості міста мали можливість відвідати паломницький центр у с. Зарваниця, творити спільну молитву.


А в 18:00 відбулася наступна зустріч д-ра Джузеппе Арджоласа із молоддю Тернополя, а головно із представниками Товариства студентів католиків «Обнова» у приміщені благодійного фонду «Карітас», що на вул. Замонастирській, 1. Тут проведено було лекцію італійського професора на тему «Економіка взаємності у світлі сучасності та християнських цінностей». Після лекції відбувся Круглий стіл на цю ж тему, де окрім ділянки бізнесу, економіки, підприємництва, торкалися питань духовності, етики, моралі, життєвих прикладів та досвіду. В свою чергу, о. Олег Лука розповів про діяльність та ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир та про важливу роль і участь студентської молоді в житті спільноти, організації, парохії, Церкви. На завершення зустрічі д-р Джузеппе Арджолас зауважив, що «бути правдиво щасливим можливо лише за умови, якщо «Ти» від себе особисто докладаєш зусиль для щастя іншої особи, тобто ближнього. Правдиве щастя не купується, його не можливо виміряти, воно не має дна, бо місцем його перебування є людське серце». Дякуючи на завершення про можливість ділитися знаннями і досвідом із студентською молоддю, італійський професор побажав усім прагнути щастя і бути щасливими. А в цьому, як він зазначив, особливо допомагає святе Євангеліє.


Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир