//

У Таджикистані затвердили новий закон щодо обмеження релігійної свободи

Днями Верховна палата парламенту Таджикистану затвердила новий закон про обмеження релігійної свободи неповнолітніх. До того ж були передбачені нові покарання для тих, хто проповідує «релігійний екстремізм». Однак сьогодні залишається незрозумілим, що мається на увазі під «релігійним екстремізмом», і це викликає певну стурбованість. Агентство AsiaNews повідомляє, що новий закон про батьківську відповідальності «зобов'язує» батьків забороняти неповнолітнім брати участь у діяльності релігійних організацій, які не є офіційно визнаними державою.

Схожа заборона вже була передбачена і раніше, хоча дітям було дозволено брати участь у похоронах. Тепер же їм відмовлено і в цій можливості. Контролювати виконання закону буде Комітет з релігійних справ, установи якого є по всій території країни. Тому спостерігатимуть практично за кожною сім'єю. Батьки відповідатимуть за поведінку дітей навіть під час їхніх поїздок за кордон, а для запису дітей в зарубіжну релігійну школу потрібен дозвіл влади. Але й отримати дозвіл для того, щоб записати дитину навіть в місцеву релігійну школу буде настільки важко, що до досягнення повноліття діти не мають шансів отримати жодної релігійної освіти.


На думку агентства AsiaNews, новий закон скерований проти зарубіжних ісламських шкіл. У серпні 2010 року президент Емомалі Рахмон закликав усіх батьків забрати своїх дітей із зарубіжних ісламських шкіл, зважаючи на небезпеку того, що з цих дітей можуть вирости "екстремісти і терористи". Однак для багатьох бідних сімей такі школи є єдиною можливістю дати дітям освіту і пристойні умови життя. До того ж після прийняття закону про обмеження релігійної свободи 2009 року постраждали не тільки мусульмани: багато мечетей були зруйновані, християни засуджені за зібрання та «протизаконну» діяльність, а свідки єгови – вислані з країни. За організацію будь-яких зустрічей, демонстрацій, пікетів і ходів без дозволу влади можуть засудити до двох років ув'язнення. При цьому й досі незрозуміло, що мається на увазі під релігійним екстремізмом, а рішення приймаються на розсуд поліції. Уроки релігії заборонені навіть у приватних будинках з ризиком покарання до 12 років тюремного ув'язнення або конфіскації майна.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie