//

У Стрию відкрили оновлене приміщення дитячої захоронки при Згромадженні Сестер СНДМ

04 жовтня 2011 року, з благословення Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії, у м. Стрий відбулося офіційне відкриття оновленого приміщення дитячої захоронки, що діє при монастирі Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

 


Захоронка – це термін, яким означується установа на подобу до садочків, де проводиться виховна діяльнісь дітей дошкільного віку.

 

Урочистість розпочалась із молитви освячення приміщення, яке здійснили о. Богдан Манишин, протосинкел Стрийської єпархії, о. Юрій Олійник, секретар-архівіст Стрийської єпархії, о. Іван Барабаш, протопресвітер деканату м. Стрий та о. Мирон Гринишин, адміністратор Катедрального храму Успення Пресвятої Богородиці Стрийської єпархії.

 

Провівши чин благословення будівлі, о. Богдан Манишин від імені духовенства Єпархіального управління склав сердечні слова подяки Сестрам Служебницям, а саме: с. Лукії, с. Юліані, с. Партенії, с. Миколаї та с. Домініці,  за їхню сумлінну працю та чималий внесок у здійсненні душпастирства вірних Стрийської єпархії. Черговим доказом чого стало відкриття даної дитячої установи, спрямованої на виховання наймолодшого покоління цієї єпархії.

 

На знак своєї подяки та пошани ієреї подарували для захоронки копію Чудотворної ікони Ліської Божої Матері, віддавши таким чином цю важливу справу, виховання дітей, під опіку Небесної Неньки.

 

Серед числа присутніх на урочистості була також Провінційна Настоятелька Сестер Служебниць с. Надія Котур, СНДМ, яка від імені згромадження висловила щирі слова вдячності, найперше, духовенству Стрийської єпархії за добру співпрацю у здійсненні багатьох боговгодних справ, а відтак і усім тим, які у будь-який спосіб долучились до відкриття оновленого приміщення дитячої захорони. Найбільшої уваги у своєму зверненні сестра приділила головним винуватцям цього святкування – дітям, які окрім радісних привітань отримали ще й цікаві подарунки.

 

В цьому часі, о. Іван Барабаш здійснив мировання усіх присутніх освяченим єлеєм. А відтак, с. Миколая, СНДМ, одна із вихователів цієї захоронки, роздала усім дітям хрестики, які вона нещодавно привезла із Єрусалиму.

 

Наступним пунктом святкування став солодкий стіл для дітей, що були присутніми на урочистості, та їх батьків. Малюки мали змогу вперше протестувати кімнату, де вони в найближчому майбутньому частенько смакуватимуть свої страви, а також краще познайомитись зі своїми новими товаришами.

 

Радість свята прикрасили ще й веселі співи та ігри, що звістили передсмак того, що очікуватиме відвідувачів цієї дитячої установи.

 

На закінчення, дітлахи разом зі своїми батьками попрямували у ще один мальовничий куточок цієї захорони – монастирський сад, де на завершення свого святкування усі разом посадили молоде дерево, яблуню, яка постійно пригадуватиме про успішний початок діяльності даної установи, а також тішитиме усіх своїми смачними плодами.

 

Серед реплік батьків, що були присутніми на урочистостях, ми почули такі слова: «Годі тепер піти додому…». Що може бути кращим доказом того, що дітям тут сподобалось. Як говорить мудре українське прислів’я: «Добрий початок – половина діла». Тож ми щиро вітаємо Сестер Служебниць із початком здійснення цієї важливої справи та випрошуємо в Господа щедрої благодаті у досягненні поставленої цілі.

 

Цікавим буде пригадати, що початок свого існування дана дитяча захоронка бере ще з 1904 року. Це була одна із перших установ такого типу для українських дітей, ініціаторами якої виступили сестри Служебниці Непорочної Діви Марії у м. Стрий. Понад 40 дітей в цьому часі відвідували захоронку, де вчилися молитися, любити Бога, ближнього та свою Батьківщину. Таким чином, сестри немов би захороняли ніжні та відкритті серця дітей від негативного впливу цього світу та вкладали у них добрі зерна Євангельського Слова.

 

Важливим також буде зазначити, що у 1939 р. Митрополичий ординаріат УГКЦ видав «Розпорядок про захоронки й дитячі садки», в якому зверталася гостра потреба у їх поширенні на території Галичини: «Доки нема в громаді окремого будинку й саду для ведення цих інституцій, треба старатися, щоб садок був ведений коло церкви, чи в городі якогось господаря, а захоронка в будинку читальні або Народного дому, або кооперативи». У розпорядженні зверталось також увагу священиків і мирян на велике значення виховання дитини. «...Від першого зерна, засіяного в невинному серці дитини, буде залежати часто не тільки вартість тієї одиниці, але може навіть ціла її дочасна й вічна доля». А головним мотто цього повчання стала фраза «…коли йдеться про душу дитини, не вільно жалувати ні труду, ні видатків».

 

На завершення сердечно просимо вірних Стрийської єпархії молитовно підтримати Сестер Служебниць у здійсненні ними цього величного та відповідального завдання – виховання дітей дошкільного віку у дусі Божого Слова.

 


Джерело: Прес-служба Стрийської єпархії