//

У скандинавських країнах зростає кількість католиків

У католицьких єпархіях країн Скандинавії спостерігають збільшення кількості парафіян. У норвезькому Тронхеймі навіть планують будівництво нового собору, оскільки стара церква вже не підлягає ремонту і занадто мала для громади цього міста. Про це розповів єпископ Осло Бернт Івар Ейдсвіг 20 вересня на осінній Генеральній асамблеї Конференції католицьких єпископів Північної Європи. Будуються також нові монастирі, відроджуються древні паломницькі маршрути. Середній вік католицького населення досить невисокий.


У семи єпархіях Данії, Швеції, Фінляндії, Норвегії та Ісландії зараз мешкають близько 430 тис. католиків. Вони становлять від 0, 2% до 3% населення. У Тронхеймі та Тромсі в останні роки число католиків подвоїлася.


І все ж найпоширенішою релігією в Скандинавії є протестантизм. Більшість католиків у регіоні, за словами голови єпископської конференції Андерса Арбореліуса, – це біженці та іммігранти з країн Азії, Східної та Південної Європи, Латинської Америки і Африки. В останні роки відзначають збільшення числа переходів на католицизм і велике число хрещень. Різке зростання переходу протестантів у лоно Католицької Церкви відзначили тут 2009 р., коли Шведська Лютеранська церква ввела «літургію для гомосексуалістів».


За матеріалами www.sedmitza.ru