//

У сирійському Кусейрі убито християнина

Християнин Моріс Бітар був убитий в Кусейрі, поблизу міста Хомс, звідки, як уже повідомлялося напередодні,  втекло все християнське населення чисельністю близько тисячі чоловік. Християни були змушені тікати з Кусейра після ультиматуму, пред'явленого їм бойовиками з збройної опозиційного угруповання на чолі з «генералом» Абделем Саламом Харбей, передає агентство Fides. Деякі християни, незважаючи на ультиматум ісламістів, тим не менш, прийняли рішення залишитися в рідному місті, піддаючи себе значним ризикам.

 

Моріс Бітар був убитий снайпером разом з трьома іншими чоловіками, в той час, коли він намагався купити хліба для своєї сім'ї.

 

Християни-жителі Кусейра в даний час, згідно з повідомленням місцевих джерел, зазнають переслідування і дискримінації. Зокрема, їм заборонено виїжджати на автомобілях на вулиці міста, вони зобов'язані дати дорогу, якщо зустрічають мусульманина і т.д. Все відбувається, «як у дні Оттоманського халіфату», зазначає джерело Fides.

 

Озброєна опозиція фактично, як це підтверджують численні спостерігачі в Сирії і за кордоном, поступово радикалізується в бік сунітської екстремістської ідеології. У країні діють численні бригади та військові групи, які існують повністю незалежно, поза координацією з боку опозиційної т.зв. «Сирійської визвольної армії». Ультиматум, пред'явлений християнам Кусейра угрупованням Абделя Салама Харб, наприклад,  взагалі не був  узгоджений з іншими опозиційними групами.

 

Два католицьких священики, які залишили в останні дні  Кусейр, підтверджують, що чули «на власні вуха», як ультиматум оголошували з мінаретів мечетей. Священики покинули місто разом з багатьма сім'ями біженців-християн.

 

Християни, по суті, поставлені перед вибором: або вони приєднуються до опозиції, яка вербує у свої ряди, перш за все, молодь, або стають жертвами переслідування, дискримінації, насильства.

 

Долю християн Кусейра можуть незабаром повторити близько 10 000 віруючих-християн, які живуть в інших селах області Хомса, таких як Дмейнех, Раблех і Хамра, прогнозує Fides.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru