//

У Пакистані відзначають Національний день меншин

Прав релігійних меншин в Пакистані майже не дотримують, – про це експерти говорили з нагоди Національного дня меншин. Це свято для пакистанців запровадив  Шахбаз Бхатті, міністр у справах меншин, католик за віросповіданням, якого у березні цього року вбили ісламські фундаменталісти. Варто згадати, що причиною вбивства був проект закону про богохульство, якого міністр не підтримував. Після його смерті влада закрила Міністерство релігійних меншин, натомість створила нове – Міністерство з релігійної гармонії і прав людини, яке, як одноголосно вважають міжнародні експерти, не має ні тих можливостей, що попереднє, ні на стільки сильного лідера, яким був покійний Бхатті.

 

В Ісламабаді був створений фонд імені вбитого міністра, який очолює його брат. Метою фонду є надання допомоги представникам релігійних меншин в Пакистані, яких переслідують, а це не тільки католики, але й індуси та члени aхмадії – релігійної групи, яка виникла з ісламу і визнана мусульманами-сунітами сектою.

 

З нагоди Національного дня меншин його учасники зазначили, що винні у вбивстві міністра Бхатті все ще на волі, а пакистанська влада і поліція, схоже, зовсім не зацікавлені, щоб винний був покараний. Також згадали про Асію Бібі, першу жінку в Пакистані, яку засудили до смертної кари за так звану хулу Мухаммеда. Вона перебуває у в'язниці вже два роки, марно очікуючи дати апеляційного слухання.


За матеріалами Radio Watykańskie