//

У Москві знесли притулок сестер Матері Терези

Заява московського філіалу Товариства «Місіонери милосердя» (Сестри Матері Терези)

 

13-18 вересня 2011 року в Москві за рішенням Арбітражного суду м. Москви було знесено будинок, що належить філії Товариства «Місіонери Милосердя» (Сестри Матері Терези) за адресою вул.Третя Паркова, 44А. На сьогоднішній день залишається небезпека того, що буде демонтовано дах другої будівлі, що належить Товариству, за адресою вул.Третя Паркова, 44. Ця подія викликала великий суспільний резонанс, у зв'язку з чим Товариство вважає за необхідне зробити заяву.

 


Підставою для судового рішення стало те, що будівля і мансардний поверх, дозвіл на будівництво яких було отримано від влади м. Москви, не були введені в експлуатацію в належні терміни. Приводом для цього стала помилка Товариства, пов'язана з недостатнім знанням російського законодавства і регулярною зміною керівництва Товариства, передбаченого його внутрішнім статутом. Коли про цю помилку стало відомо, в 2007 р. Товариство звернулося до мера Москви Ю.М. Лужкова з проханням посприяти в усуненні допущених порушень і приведення документації  побудованого будинку у відповідність до законодавства. Проте з причини того, що терміни за отриманим дозволом на будівництво будинку і реконструкцію мансарди минули, здати їх в експлуатацію виявилося неможливо.

 

Зазначений будинок протягом більш ніж 15 років використовувався як притулок для бездомних і для догляду за ними. За цей час тисячі людей отримували тут гаряче харчування, одяг, можливість для задоволення елементарних гігієнічних потреб. Сестри Матері Терези надавали цим людям допомогу в соціальній адаптації та відновленні втрачених документів. За цю діяльність Товариство не раз отримувало подяку з боку державних установ охорони здоров'я. Ця діяльність здійснювалася у співпраці з Синодальним відділом із церковної благодійності та соціального служіння Російської Православної Церкви. Будівля також використовувалося для зустрічей груп Анонімних Алкоголіків та Наркоманів та їх родичів (групи Ал-Анон); подібні групи є ефективним способом протидії розповсюдженню алкоголізму та наркоманії.

 

У 2008 р. Префектура Східного адміністративного округу м. Москви звернулася до суду з вимогою про знесення самовільної будівлі та демонтаж мансардного поверху. Товариство «Місіонерів милосердя» багато разів зверталося до префектури та в інші інстанції з пропозицією про врегулювання цього конфлікту в позасудовому порядку, однак дані пропозиції залишалися без відповіді. В результаті суд виніс рішення про знесення будівлі і демонтаж мансардного поверху. Судовими приставами був встановлений завідомо нереальний термін для добровільного виконання рішення суду: два дні. Виконання цього рішення суду означає фактично припинення діяльності філії Товариства по роботі з бездомними людьми.

 

Усвідомлюючи важливість цієї діяльності та її цінність для міста і суспільства, численні громадські організації та громадські діячі зверталися до уряду Москви і Адміністрації Президента Росії з проханням посприяти Сестрам Матері Терези в досягненні мирової угоди. З подібними проханнями наполегливо зверталися Представництво Святого Престолу в Російській Федерації та Архиєпархія Божої Матері в Москві. Департамент соціального захисту міста Москви високо оцінив діяльність Товариства «Місіонерів милосердя» та обіцяв підтримку зі свого боку. Із закликом посприяти у вирішенні конфлікту виступила Громадська палата Російської Федерації.

 

Сестри особливим чином вдячні Російській Православної Церкві: з проханням надати підтримку сестрам звернувся Святіший Патріарх Кирил, а також голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Іларіон (Алфєєв).

 

Однак ці прохання виявилися безрезультатними. При зверненні в місцеві органи влади сестри отримували суперечливі відповіді та вказівки, на підставі яких неможливо було зрозуміти офіційну позицію. 12 вересня 2011 Товариство одержало повідомлення від голови Управи району Північне Ізмайлово, і протягом наступних днів будівлю (будинок 44А) було знесено. До цих пір зберігається небезпека демонтажу даху з основної будівлі (будинок 44).

 

Товариство «Місіонери Милосердя» висловлює глибоке засмучення у зв'язку з тим, що в результаті цього конфлікту фактично припиняється важлива частина їхньої діяльності. Сестри Матері Терези протягом багатьох років здійснювали важливе служіння місту і його жителям, не просячи при цьому фінансової допомоги у міської влади. Визнаючи свою провину, нехай і ненавмисну, у виникненні цього конфлікту, ми, тим не менш, шкодуємо про те, що влада не побажали вступити в діалог з нами і піти назустріч, враховуючи безкорисливий і благодійний характер нашої діяльності. Знесений дім був побудований на добровільні пожертви людей з усього світу, і його знищення стає знаком нечутливості до людської біди і презирства до тих, хто прагне допомогти найбільш знедоленим.

 

Усіх, кому дорога спадщина Матері Тарези та її турбота про бідних, ми закликаємо до молитви про те, щоб діяльність Товариства продовжувала розвиватися в Москві та Росії.

 

с. Дурата МС, настоятелька будинку Місіонерок милосердя

с. Велоне МС, регіональна настоятелька Місіонерок милосердя

 

За матеріалами: Сайт Архиепархии Божией Матери в Москве