//

У Львові відкрили пам’ятник розстріляним професорам (оновлено з відео)

Сьогодні, 3 липня, у Львові на Вулецьких пагорбах урочисто відкрили пам’ятник польським професорам, яких розстріляли тут у 1941 році. Основна ідея пам’ятника – це арка з камею та десяти кубів з римськими цифрами, які символізують десять заповідей Божих, причому куб з цифрою «V» («Не убий») порушений.


На урочистості приїхали чимало представників із польської сторони, зокрема і президент Вроцлава Рафал Дуткєвіч.


Урочистості відкривав ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало, який у своєму вступному слові розповів історію подій, нагадав, що серед цих розстріляних - такі відомі особистості, як професор Казимир Бартиль (був ректором «Львівської політехніки»), професор Володимир Круковський, Роман Віткевич, Антоні Цєшинський, Антоні Ломніцький та ін.


«Знищено людей, які займалися хімією, математикою, інженерією, медициною, тобто тих, хто мав приналежність до інтелігенції, - зазначив Юрій Бобало. – Трагедія Вулецький пагорбів – незагоєна рана нашої нової історії. Це той випадок, коли час не лікує».


У своєму виступі міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що в місті мешкали багато народностей, але жили мирно і привітно, ніхто не очікував, що може принести німецький режим. «Інтелігентні, розумні люди завжди становлять небезпеку для тоталітаризмів, адже є джерелом правдивих знань. Тоталітарні режими завжди знищували мудрих людей», - зазначив міський голова Львова.

Президент Вроцлава Рафал Дуткєвіч сказав, що цей пам’ятник є добрим знаком дружби між українцями і поляками. «Наука немає національностей, хоч виражається мовою, яка немає окремого народу», - сказав він.


Джерело: zaxid.net

 


відео Іван Мазур