//

У Львові проведено семінар для батьків і опікунів молоді з особливими потребами

В Україні побутує прикра ситуація із сприйняттям і ставленням до осіб із особливими потребами. Серед широкого загалу недостатньо інформації про види неповносправності (а їх є три: розумова, фізична і психічна), причини їх виникнення, можливості і побут людей з особливими потребами, і саме тому наявні невиправдані стереотипи і упередження щодо таких осіб. Люди з особливими потребами живуть асоціальним життям, часто ув’язнені в чотири стіни наче інваліди, якими їх було звично вважати за радянських часів. Зовсім по-іншому виглядає життя неповносправних осіб в цивілізованих країнах.


На сьогоднішній день в нашій країні є близько 3 млн. неповносправних осіб. Ця цифра є дуже приблизною, оскільки реєстр і оприлюднення кількості людей з особливими потребами є доволі невигідним для державних служб, які повинні займатись захистом і соціалізацією неповносправних українців. Найчастіше такими людьми займаються громадські і релігійні організації. Однією із них є Карітас України ─ міжнародний благодійний фонд, що об’єднує мережу неприбуткових організацій по всій Україні.


8 квітня в Карітасі Львів УГКЦ  відбувся семінар для батьків та опікунів, діти яких перебувають під опікою проекту Карітасу «Центр дозвілля та соціальної реабілітації для неповносправних молодих людей».  Темою заходу було «Статеве дозрівання розумово неповносправних людей. Поради для батьків, опікунів та асистентів». Ця тема, будучи доволі побутовою і звичною, є однак дуже важливою для щоденного спілкування та розуміння процесів, які відбуваються в організмі і поведінці молодої  людини. «Часто ми не приділяємо даній темі належної уваги, і упускаємо один з найважливіших періодів життя наших дітей - період дозрівання, формування характеру і особистості», - розповідає  координатор проекту Наталя Загайко.


Ціль заходу, який провів регіональний Карітас, - насамперед освітня, полягає в допомозі  батькам у період статевого дозрівання помітити особливий період в житті їх дітей, адекватно реагувати на поведінку дитини та давати правильні настанови. Проводили семінар працівники львівського Карітасу із належною освітою, основним  модератором виступив  Романчук Олег - психолог Центру «Джерело» (прим. реабілітаційний центр для неповносправних дітей і молоді, м. Львів; http://www.dzherelocentre.org.ua/programs.uk.html).


«Приємно відзначити гарну активність батьків у роботі семінару, яка свідчить про добру  робочу атмосферу і дає впевненість у подальший ефективній роботі цього проекту. Для частини учасників семінару почуті під час дискусій думки  були справжньою несподіванкою, відкриттям, інша частина батьків отримала кваліфіковані поради, ще інша частина  отримала інформацію, яка повинна якісно змінити відношення батьків до своїх дітей та більш уважно відноситись до їхніх потреб», - ділиться думками опісля семінару заступник директора львівського Карітасу Степан Вовк. 


Цього року проект «Центр дозвілля та соціальної реабілітації для неповносправних молодих людей» фінансується за підтримки Всеукраїнського Фонду «КРОНА» та пожертв, які збирає Карітас Львів УГКЦ.  Діяльність проекту дуже багата на різні заходи з організації дозвілля та соціальної реабілітації підопічних - молодих людей з розумовою неповносправністю. Діти і молодь мають змогу відвідувати екскурсії, організовувати свята, займатись у творчих гуртках, мандрувати, відвідувати навчальні заняття та багато іншого. Також, зокрема, функціонування даного проекту передбачає і об’єднання, допомогу і дружбу  поміж батьками дітей з особливими потребами.

 

Надія Чорна