//

У Львівській галереї мистецтв відкриють виставку "Майстер Пінзель – легенда і реальність”

28 березня 2013 р. о  15 год. у залах Львівської національної галереї мистецтв відбудеться  відкриття виставки "Майстер Пінзель - легенда і  реальність”, яка експонуватиметься до завершення ремонтно-відновлювальних робіт приміщення музею  "Львівська барокова скульптура XVIII ст. Творчість І.Г.Пінзеля”.

 

Доля Іоана Георга Пінзеля  -  одного з найвидатніших скульпторів епохи бароко України, а після успіху виставки у Луврі можна сміливо сказати- й світу, та його творів свідчать про те, що цікава і захоплива легенда, яка оточує цю непересічну особистість, часто контрастує із реаліями буття. На цьому яскравому прикладі ми ще раз пересвідчуємось, що навіть найвидатніший талант потребує підтримки і захисту людей, свідомих величі генія цієї постаті, які розуміють значення збереження та популяризації його унікальної мистецької спадщини для культури України та світу.

 

Микола Потоцький, один із найзаможніших магнатів та меценатів XVIII ст., створив всі умови для розвитку та розквіту таланту Майстра Пінзеля  в Україні. На його замовлення Іоан Георг Пінзель створив шедеври скульптури у Бучачі. А далі вже були відомі нам унікальні ансамблі вівтарної скульптури, виконані для костелів у Городенці та Годовиці, ряд геніальних творів, які оздоблюють собор святого Юра у Львові.

 

Наступним "опікуном” Іоана Георга Пінзеля та його спадщини став Борис Григорович Возницький директор ЛНГМ, який відкрив  та повернув із забуття вже у ХХ ст. ім”я великого Майстра, зробив все можливе для порятунку  творів геніального скульптора, відкрив музей "Львівська барокова скульптура XVIII ст. Творчість І.Г.Пінзеля”, займався науковим дослідженням його спадщини, організовував  його виставки в Україні та за її межами.

 

Ось що писав про Пінзеля у своїх дослідженнях Б. Возницький: „Пінзель був одним з найбільш талановитих європейських скульпторів ХVІІІ століття, але одночасно одним з маловідомих. Про його життя майже нічого не знаємо. Думаю, що Пінзель є псевдонімом, справжнє прізвище нам невідоме. Ми також не знаємо звідки він з”явився. Важко відповісти точно, коли він приїхав в Україну, що входила тоді до складу Речі Посполитої.  Знайдені дуже цікаві записи в метричній книзі, які висвітлюють життя митця, і з яких стало відомо, що 13 травня 1751 року в Бучачі „вівтарний скульптор шляхетний Іоанн Георгій Пінзель одружився з вдовою Маріанною Єлизаветою Кейтовою.” Іще один запис у метричній книзі говорить про те, що вдова Єлизавета Пінзель третій раз вийшла заміж 21 жовтня 1762 року, коли скульптора вже не було серед живих. Не відомо як і чому він помер, а також де його поховали. До всього цього можна додати кілька квитанцій, що говорять про гроші, які скульптор одержав від фундаторів. І це майже все.” Це поле для легенд та наукових досліджень про Майстра Пінзеля.

 

А в  реальності хочеться вірити, що після резонансного показу виставки у Луврі, коли творами Пінзеля захоплювалась Європа, Україна спроможеться відремонтувати приміщення музею, а скульптури Майстра зберігатимуться у належних умовах.

 

Борис Возницький при виборі приміщення для музею наголошував, що Майстер Пінзель в першу чергу був вівтарним скульптором, й  у просторі костелу Кларисок його твори сприйматимуться найбільш цілісно, гармонійно і велично! Тому дуже важливо, щоб твори Майстра Пінзеля якнайшвидше повернулись у відремонтований музей „Львівська барокова скульптура XVIII ст. Творчість І.Г.Пінзеля”!

 

Сьогодні Майстрові Пінзелю та приміщенню його музею потрібні небайдужі люди, які не на словах, а реальними вчинками допоможуть створити відповідні умови для зберігання та експонування його творів, а відтак врятувати унікальну мистецьку спадщину!

 

Ми переконані, що у відремонтованому приміщенні музею експозиція творів легендарного і унікального для цілого світу Майстра Пінзеля стане перлиною, туристичною Меккою, візитівкою Львова, яка підтвердить, що Україна -  культурна держава!

 

Іванна Новаківська, зав.відділом промоції ЛНГМ
Джерело: http://prostir.museum