//

У храмах УГКЦ молилися за жертв дорожньо-транспортних пригод

20 листопада, у Всесвітній день пам’яті жертв ДТП, у храмах УГКЦ відбулися поминальні Панахиди за всіма загиблими в дорожньо-транспортних пригодах. Слід відзначити, що цьогорічний Тиждень безпеки дорожнього руху проходив із 14 до 20 листопада 2011 року.

 

Коментуючи ініціативу Асоціації безпеки дорожнього руху щодо молитви за загиблими в автокатастрофах, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, зокрема відзначив: «Молитвою, яку ми творили у Патріаршому соборі у Києві та в інших наших храмах в Україні, хочемо пом’янути всіх людей, котрі загинули в автокатастрофах, бо їхнє життя обірвалося дослівно «на півдорозі». Такі смерті є завжди несподіваними, і близькі загиблих відчувають великий біль з приводу втрати рідних осіб. Ми хочемо розділити їхній біль і занести наші молитви за упокій душ дорогих для них загиблих».

 

Крім того, Владика наголосив, що «кожного дня у різних Богослужіннях Церква молиться за подорожуючих, віддаючи цих людей під опіку Господа Бога, благаючи для них ангела-хоронителя, який би провадив їх у дорозі і допоміг щасливо досягнути кінцевої мети мандрівки». «Водночас, поряд з молитвою, Церква вважає за обов’язок пригадувати своїм вірним і всім учасникам дорожнього руху про необхідність дотримуватися правил дорожнього руху, які слугують запобіганню нещасних випадків і тим самим – охороні людського здоров’я і життя», − наголосив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

 

«На дорогах, як ніде інде, з великою гостротою відчуваємо людську взаємозалежність, а тому всі маємо почуватися співвідповідальними за життя одне одного і зробити все від нас залежне, щоб це життя захистити і зберегти», − додав на завершення Владика Богдан.

 

Пригадуємо, що у 2008 році Блаженніший Любомир (Гузар) провів відкриту для ЗМІ веб-конференцію щодо безпеки дорожнього руху, під час якої презентував своє Звернення щодо дотримання правил дорожнього руху. «Щиро сподіваюся, що для віруючої людини усвідомлення того, що порушення правил дорожнього руху є гріхом, буде достатнім для того, щоби постановити собі використовувати автомобіль на користь для себе та інших і ретельно оминати всього, що може стати причиною матеріальних збитків, втрати здоров'я чи, навіть більше, життя», − писав Блаженніший Любомир.

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток

Щороку у світі внаслідок ДТП гине понад 1,2 млн, отримують травми, за різними оцінками, від 20 до 50 млн осіб.

Згідно з офіційною статистикою ДАІ, торік на дорогах Україні загинуло 4 709 громадян, 38 917 отримали травми. За 9 місяців 2011 року внаслідок ДТП загинуло 3 055, травмовано 26 310 осіб. За даними ВООЗ, Україна посідає п’яте місце в Європі за рівнем смертності від травм, отриманих у результаті ДТП, на 100 тисяч населення.

Якісно нового поштовху до розв’язання проблеми безпеки дорожнього руху надала резолюція Генеральної асамблеї ООН №А/64/255 від 2.03.10 року, яка проголосила 2011-2020 роки Десятиліттям дій з безпеки на дорогах. Генеральний план ООН з реалізації завдань Десятиліття визначає систему дій на глобальному, регіональному і національному рівні, основою якої є соціальне партнерство влади, бізнесу, громадських і релігійних організацій, засобів масової інформації.