//

У храмах Львівщини перевірять системи блискавкозахисту

Голова Львівської ОДА Михайло Костюк підписав розпорядженням, яким затвердив заходи з підготовки дерев’яних церков області, номінованих на внесення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО для інспектування експертом ІКОМОС. Зокрема, у всіх храмах мають перевірити системи блискавкозахисту.

 

Відповідне розпорядження оприлюднене на сайті ЛОДА.

 

Голова ЛОДА зобов’язав встановити охоронну систему та протипожежну сигналізацію в дерев’яних церквах: Святого Юрія в м. Дрогобичі, Пресвятої Трійці в Жовкві, Зіслання Святого Духа в с.Потелич Жовківського району та дерев’яній церкві Собору Пресвятої Богородиці в с.Матків Турківського району.

 

Крім того, згідно з розпорядженням, у визначений термін відповідальні особи мають демонтувати світильники всередині приміщення церкви, які спотворюють внутрішній інтер’єр, упорядкувати озеленення, розглянути можливість встановлення кіоску для реалізації сувенірів біля входу на територію пам’ятки, розглянути можливість влаштувати поряд паркінг тощо.

 

Також Михайло Костюк затвердив склад робочої групи з підготовки цих дерев’яних церков для інспектування експертом ІКОМОС. Її очолив заступник голови ОДА Володимир Губицький.

 

Як інформував ZAXID.NET, вісім дерев’яних церков Карпатського регіону з нашого боку та ще вісім, що по той бік українсько-польського кордону мають шанс потрапити до спадщини ЮНЕСКО. Вже три роки, як українці та поляки спільно працюють над цим списком. Дослідник дерев’яних церков Василь Слободян ще у 2002 формував список, який розглядало ЮНЕСКО. Серед них чотири храми Львівщини: в Жовкві, Потеличі, Маткові та Дрогобичі.


Джерело:  ZAXID.NET