//

У Кембріджі відкрилася виставка, присвячена "Біблії короля Джеймса"

Бібліотека Кембриджського університету, що містить більше 7 мільйонів найменувань книг, відкрила виставку, присвячену одній з книг, які найбільш поширені і найчастіше купуються, - "Біблії короля Джеймса", тобто Біблії короля Англії та Шотландії Якова I Стюарта.

 

На виставці також будуть представлені переклади Біблії, зроблені у XVII ст., кишенькова Біблія Уільяма Тіндейла, "Велика Біблія" Генріха VIII, 1-е видання "Женевської Біблії", і дуже рідкісна копія Біблії 1631 р.

 

Одна з найбільших цінностей університету - Біблія Гуттенберга 1454 р., ця перша друкована Біблія також буде представлена на виставці разом з двома листами з Коптського Євангелія IV ст., а також Псалтир XI ст. на латині і староанглійській.

 

Університетська бібліотека залучила для виставки матеріали з бібліотеки і архівів Біблійного товариства, що знаходяться в Кембріджі з 1985 р., а також з власних колекцій.

 

Біблія короля Якова - переклад Біблії англійською мовою, виконаний під патронаторм короля і виданий у 1611 р. Джерелом для перекладу Нового Завіту став грецький Textus Receptus. Старий Завіт перекладався з івриту (масоретських текстів), Второканонічні книги - з грецької Септуагінти, окрім другої книги Езри (у слов'янській традиції - третьої), перекладеної з латинської Вульгати.
 

 

Джерело: Седмица.Ru