//

У Донецьку відбувся екзархійний Cобор монашества

16 лютого у рамках підготовки до Патріаршого собору монашества, який проходитиме у Бразилії цього року, відбувся Cобор монашества Донецько-Харківського екзархату. Захід відбувся у конференц-залі офісного приміщення Всеукраїнського благодійного фонду «Наш Дім – Україна».

 

Розпочався захід урочистою Архиєрейською Літургією, яку очолив Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський, у Катедральному храмі Покрови Пресвятої Богородиці.

 

На Собор зібралися представники монастирів і згромаджень, які діють в екзархаті, а також священство та миряни. Після Служби Божої відбулась конференція, на якій обговорювали такі теми: «Що очікує Церква від монашества у наш час», «Досвід місійної праці монашества на Сході України», «Євангелізація на Сході України». Окрім того, розглядалися питання про потребу служіння монашества у Російській Федерації та Казахстані, де проживає багато греко-католиків.

 

Виступаючи на конференції, Владика Степан наголосив, що потрібно випрацювати стратегічний план євангелізації, і це, у першу чергу, залежить від праці священика.

 

З доповідями виступали: с. Віра Курищук (ССНДМ, м. Донецьк), на тему «Досвід місійної праці на теренах Східної України». Сестра Віра звернула увагу слухачів на важливість молитви і служіння та підкреслила, що якщо цього не буде, то Церква не буде розвиватися.

 

З доповіддю на тему «Що очікує Церква від монашества у наш час» виступив о. Петро Креніцький. Доповідач висловлював думку про те, що монашеству не слід закриватися самому в собі, сконцентровуючи увагу тільки на внутрішньому житті свого чину, згромадження чи монастиря. Доповідач зауважував, що коли людина стає монахом (монахинею), то Господь приймає її на служіння народові, служіння Богові серед народу.

 

Резолюції Собору і пропозиції для Патріаршого Собору монашества будуть надіслані до оргкомітету, а також опубліковані на екзархійному сайті.

 

Повідомив Іван Терентьєв,
учасник Собору

Джерело: ugcc.org.ua