//

У Донецьку стартує унікальна екуменічна акція «Від Сходу до Заходу (Мал.1:11): Фатімське благословення – Україні»

На початку липня 2011 року в місті Донецьку стартує унікальна екуменічна акція «Від Сходу до Заходу (Мал.1:11): Фатімське благословення – Україні». Під час акції дивовижна і дуже рідкісна ікона Пресвятої Богородиці Фатімської «Тобою єдність» подолає тривалий шлях майже в 30 тисяч кілометрів по святих місцях миру, пов'язаних з Дівою Марією. Закінчить свою подорож ікона в Україні хресною ходою по всіх областях, щедро роздаючи благословення Богородиці народу України.

 

У 1917 році, у далекому португальському містечку в Кова да Ірія, Пресвята Богородиця з'явилася простим і побожним пастушкам, Франсишку, Жасинте і Лусиі. Серед інших пророцтв і прохань, Пресвята Богородиця, під час свого об’явлення 13 червня 1917 року, висловила своє прохання до Церкви і народу, яке відносилось до Росії.

 

Вона прохала присвятити Росію Своєму Непорочному Серцю і зробити загальне покаяння в перші місяці після війни. Якщо люди послухають Її, Росія врятується, і в ній запанує злагода. Інакше, беззаконня її наповнить світ, і будуть нові війни і гоніння на Церкву. Добро буде зганьблено, ім'я Боже стане зневажатися, і багато народів будуть знищено. Але, врешті-решт Її Непорочне Серце отримає перемогу. Святий Отець присвятить Їй Росію, вона навернеться, і на деякий час на землі запанує мир.

 

Схід України історично належать до тієї території, яка довгий час була частиною Російської Імперії. На час Фатімських об’явлень у 1917 році ці терени входили до складу тодішньої Росії. Тому ми можемо вважати, що Фатімське пророцтво стосовно Росії стосується безпосередньо і тих, хто народився або живе та працює на теренах Сходу України.

 

Ікона Пресвятої Богородиці Фатімської «Тобою єдність» була спеціально написана для цієї акції по натхненню згори, яке було одному донецькому священикові минулого року 13 травня, у річницю об’явлення Богородиці у Фатімі (Португалія). Мати Божа повеліла написати цю дуже рідкісну ікону і освятити її в особливий спосіб, по місцях, в яких Пресвята Богородиця за останні дві тисячі років проявила Себе особливим чином. Ікону повинні благословити Вселенський Патріарх Варфоломій і Папа Римський Бенедикт 16 на заклик до єдності розділених Церков. Потім ікона має буде пронесена по всій Україні як заклик до єдності християн і всього народу України. Зібравши Божественну благодать по святих місцях, ікона розіллє її рясно по наших містах і селах, благословляючи наш народ і закликаючи його до морального вдосконалення, миру, єдності і злагоди.

 

На підтвердження цих планів і задля натхнення виконавців Свої волі, Богородиця через місяць після написання ікони, явила дивовижне знамення. На захисному склі ікони у чудесний невідомий спосіб з'явилося її контурне зображення – точна копія фігури Богородиці. Більш того, на цьому склі з'явилися елементи зображення, які відсутні на самій іконі, але логічно, відповідно до богослов’я ікони, маються на увазі - в центрі відбитка ікони, у районі медальйону с церковнослов’янським словом «сердце», з’явилося зображення серця, яке відсутнє на самій іконі. Це зображення символізує серце Божої Матері, що страждає за рід людський. По молитвах перед іконою багато людей вже отримують підтвердження своїх молитов, різні знамення і зцілення. Свідоцтвом тому є численні записки з проханнями до Марії, які паломники залишають прямо на іконі.

 

Ікона почне свою подорож, яка названа «паломництво», в місті Єрусалимі, на місці народження Богородиці. Потім вона побуває в Назареті, Вифлиємі, знову повернеться до Єрусалиму на місце Успіня Марії. Потім ікона відправиться до Константинополя, побуває на аудієнції у Вселенського Патріарха Варфоломія, відвідає місця з’явлень Божої Матінки у Влахерні, Ефесі, на Живоносному джерелі. У Ватикані ікону благословить Папа Римський, ікона буде також освячена біля численних святинь Богородиці в Римі і Італії: у Лорето, в Менторелле. У Польщі ікона побуває біля Ченстоховськой Святині, в Німеччині відвідає Трір, Кельн, Аахен, Альтетінг, Кевелар. У Франції доторкнеться до найбільших святинь Парижа, Шартра, Лурда, Ла Салетт, в Іспанії – Монтсеррат і Гарабандала. Крайнім місцем європейського паломництва буде містечко Фатіма в Португалії, на честь якого вона і названа, в пам'ять дивовижних з’явлень Богородиці, які відбулися тут у 1917 році. Марія в цих з’явленнях дуже багато говорила про майбутні випробування, які випадуть на долю Русі, про майбутні війни і страждання, і про майбутнє навернення і відродження Русі. Потім ікона продовжить своє паломництво в Маріацель (Австрія) і закінчить його на Горі Афон (Греція), в місці, вибраному Самою Богородицею в Свій особливий Уділ. Повернувшись до України, ікона тріумфально пройде по крупних містах нашої Батьківщина.

 

На сьогодні, до початку паломництва, і в періоди, коли ікона не мандрує світом, вона знаходиться в Козацькому Храмі Різдва Христова міста Донецька по проспекту Б.Хмельницького, 84. Доступ до ікони в цьому храмі відкритий цілодобово, що також є унікальним явищем в нашому місті, та і, мабуть – у всій Україні.

 

Організатори паломництва в даний момент збирають в спеціальне Братерство Пресвятої Богородиці Фатімської людей, охочих послужити Богородиці в Її намірах благословити Україну і прагнучих бути під особливою турботою і покровом Богородиці.

 

Надалі, спеціально для ікони, буде побудовано Марійський Духовний Центр Пресвятої Богородиці Фатімської на Донеччині, який буде місцем паломництва як для православних християн, так і для християн-католиків зі всього світу – для всіх, хто вшановує Божу Матір.

 

З 8 по 18 липня ікона починає паломництво по Святій Землі. За перебігом паломництва можна буде слідкувати в Інтернеті за адресою: http://arkhimtikhon.livejournal.com

 

о. Тихон Кульбака,
Відповідальний координатор,
Марійський Духовний Центр
Пресвятої Богородиці Фатімської на Донеччині

Джерело: www.ugcc.dn.ua