//

У Бразилії зростає кількість осіб, що повертаються до Церкви

Католицька Церква є найбільшою релігійною спільнотою в Бразилії. З досліджень Бразильського інститут географії та статистики видно, що до неї належить 65 відсотків суспільства. У Бразилії є п'ятидесятницькі рухи, особи, що не декларують релігійної приналежності, послідовники інших релігій і спірити.

 

О. Хосе Карлос Перейра – соціолог, співробітник Центру статистики і соціологічних досліджень (CERISE) зазначає, що останні дані показують зростання кількості католиків. Ми спостерігаємо невелике зниження кількості вірян, які піддалися спокусі так званого "богослов’я процвітання", яке проповідують неопятидесятницькі групи, проте відзначається зростання нових парафій, єпархій, що вказує на стійке зростання.

 

"Теоретики секуляризації говорять про релігію приречену на невдачу, але цифри кажуть про щось зовсім протилежне. Нові потреби сприяють формуванню нових парафій, які через створення нових секторів, розширюють свій уплив і цим збільшують кількість тих, що повертаються до спільноти, осіб, які впродовж багатьох років жили далеко від Церкви", – говорить о. Перейра.

 

Центр статистики і соціологічних досліджень показує явне збільшення кількості священиків. 2000 року в Бразилії було 16 772 священиків, а десять років по тому їхня кількість збільшилася до 22 119. 2000 року чисельність населення країни становила 169 мільйонів осіб, на кожного священика статистично припадало 10 123 97 особи. Десять років по тому у Бразилії було  майже 190 мільйонів осіб і кожен священик опікувався 8 624 97 жителями. Найбільше священиків є в південно-східному регіоні – 45 відсотків. Натомість на півдні є 25 відсотків, в центрально-західній частині майже 9 відсотків, а на півночі тільки 3 відсотки.

 

У Бразилії спостерігається збільшення кількості релігійних п’ятидесятницьких груп, а також груп осіб, що не ототожнюються з жодною релігією. У цій ситуації Католицька Церква є більш організованою, а також розширюється.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie